Zdravotné benefity ovsených vločiek z pohľadu odborníka na výživu: Takto ich zaradíte zdravo do svojho jedálnička
Existujú skutočne dobré dôvody, prečo by ste mali zaradiť ovsené vločky do svojho jedálnička a nielen tie, ktoré sú vám už dobre známe. Ovsené vločky sú chutné, zdravé, bohaté na živiny, ľahké a skutočne všestranné v kuchyni.
Ovsené vločky sú nízkokalorické, na živiny bohaté jedlo
Ovsené vločky sú bohaté na živiny. To je fakt. Len pol šálky suchého, rýchlo uvareného ovsa má asi len 150 kalórií, a pritom 5 g rastlinných bielkovín, 27 g sacharidov, 4 g vlákniny a len niekoľko g tuku. Ako informuje portál health.com, ovos je tiež spojený s rôznymi vitamínmi a minerálmi, vrátane železa, horčíka, zinku, selénu, vitamínov B a menšieho množstva vápnika a draslíka. To je skutočne pôsobivý balík vitamínov a minerálov pre relatívne nízkokalorické jedlo.
Ovsené vločky poskytujú antioxidanty
Podľa štúdie z roku 2018 publikovanej v časopise Food Research International, polyfenolové antioxidanty nachádzajúce sa v ovse majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti: „Na bunkovej úrovni sa ukázalo, že polyfenoly pomáhajú odraziť starnutie a choroby znížením oxidačného stresu. (Oxidačný stres je v podstate nerovnováha medzi produkciou voľných radikálov poškodzujúcich bunky a schopnosťou tela čeliť ich nežiadúcim účinkom.)“ Prezrádza odborník na výživu pre spomínaný portál. Polyfenoly sú podľa ďalšej štúdie tiež spojené s ochranou pred srdcovými chorobami a mŕtvicou, ako aj cukrovkou 2. typu a obezitou.
Mohlo by vás zaujímať: Hrsť ovsených vločiek dokáže konkurovať akejkoľvek diéte: Bránia vstrebávaniu tukov z potravy a prečisťujú črevá
Ovsené vločky podporujú kontrolu hmotnosti
Niektorí ľudia sa vyhýbajú ovseným vločkám kvôli ich obsahu sacharidov. Práve ich možno poteší, že zdravý škrob v nich skutočne podporuje reguláciu hmotnosti: „Štúdia z roku 2015 v časopise Nutrition Research ukázala, že pravidelní konzumenti ovsených vločiek majú nižšiu telesnú hmotnosť, menší obvod pása a nižšie indexy telesnej hmotnosti,“ hovorí odborník a dodáva, že pocit plnosti po zjedení napríklad ovsenej kaše je práve užitočný pri kontrole hmotnosti.
Beta-glukánová vláknina z ovsených vločiek je zdraviu prospešná
Výhodou ovsených vločiek je aj to, že na rozdiel od rafinovaných zŕn, ktoré sú zbavené otrúb a klíčkov, ich celé zrná ostávajú nedotknuté, čiže si zachovávajú vlákninu a kľúčové živiny: „Pol šálky ovsených vločiek poskytuje asi 14% dennej hodnoty vlákniny, ale typ vlákniny, ktorý sa nachádza v ovsených vločkách, má jedinečnú ochranu. Štúdia z roku 2019 z časopisu Annals of the National Institute of Hygiene vysvetlila, ako ovsené vločky obsahujú beta-glukán, vlákninu, o ktorej sa preukázalo, že nielen podporuje zdravú imunitnú funkciu, ale tiež znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,“ vysvetľuje odborník ďalej.
Čítajte tiež: Hrsť ovsených vločiek denne urobí s vaším telom zázraky: Toto sú ich benefity, o ktorých ste nevedeli
Ovsené vločky tiež regulujú hladinu cukru v krvi
Pokiaľ ide o reguláciu hladiny cukru v krvi, iná štúdia, ktorá skúmala ovsené vločky a ich konzumáciu spojenú s pacientmi s cukrovkou 2. typu, tiež bol dokázaný pozitívny vplyv. Konzumácia ovsených vločiek mala za následok výrazné zníženie hladiny cukru v krvi a zlepšenie citlivosti na inzulín: „Vedci tvrdia, že tento účinok je čiastočne spôsobený práve beta-glukánom a dospeli k záveru, že ovsené vločky možno použiť ako nástroj na prevenciu a liečbu cukrovky,“ dodáva odborník na výživu.
Zdravé spôsoby jedenia ovsených vločiek
Najrozšírenejšou variantou konzumácie ovsených vločiek je práve raňajková ovsená kaša. Ak začnete deň práve ňou, rozhodne nič nepokazíte, ale veľa získate, najmä, ak opakujete takéto raňajky viackrát do týždňa. Ovsené vločky môžete ochutiť napríklad javorovým sirupom spolu s protizápalovou škoricou alebo zázvorom a čerstvým ovocím. Pridajte orechy, semienka alebo maslo z orechov/semien pre zdravý tuk a bonusové rastlinné bielkoviny.
Ovsené vločky môžete spárovať aj so slanými ingredienciami. Urobte si napríklad dusenú zeleninu, bylinky, vajíčko, fazuľu, šošovicu alebo tofu pre bielkoviny, nakrájané avokádo alebo kvapku pesta pre zdravý tuk, a skombinujte s ovsenými vločkami. Vyskúšali ste už napríklad cuketové ovsené vločky? Ak zase potrebujete zvýšiť obsah bielkovín v jedle, skombinujte ovsené vločky s proteínovým práškom a horúcou vodou. Existujú však aj pikantnejšie spôsoby ako použiť ovsené vločky, tie zahŕňajú zeleninové burgerové fašírky. Pomleté ovsené vločky možno dokonca využiť aj ako náhradu strúhanky. A vedeli ste, že existuje dokonca aj ovsená múka? Môžete z nej upiecť aj palacinky, lievance, sušienky, tyčinky, banánový chlieb aj muffiny. Fantázii v kuchyni sa medze nekladú!
Neprehliadnite: Zoznam potravín, ktoré by ste mali jesť na raňajky pred cvičením: Tieto telo poháňajú vpred