Eko dietologička prezradila svojich 5 tipov na potraviny, ktoré nesmú chýbať v jej jedálničku. Inšpirujte sa!
Existuje zmätok v tom, čo je a nie je zdravé. Niekedy máme problém si vybrať. Mnohí z nás dnes však zmýšľajú aj spôsobom, že to čo zjem, to ovplyvňuje aj planétu. Práve pre tých z vás odporúča eko dietologička potraviny, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku.
Šetrnejšie k planéte aj s nutričnými hodnotami
Našťastie, to čo je dobré pre vaše zdravie, je často práve to, čo je dobré aj pre zdravie nášho životného prostredia. Eko dietologička pre portál mindbodygreen.com prezradila, že pri výbere stravy, vždy zvažuje životné prostredie: „Tiež mám na pamäti vplyv, ktorý môžu mať intenzívne poľnohospodárske postupy a narušené životné prostredie na hustotu živín v našich potravinách,“ objasňuje hneď na úvod. S ohľadom na všetky poznatky, ktoré má, si vybrala 5 potravín, ktoré vždy skončia v jej nákupnom košíku, pretože sú šetrnejšie k životnému prostrediu a naviac obsahujú nutričné hodnoty, ktoré hľadá. O ktoré potraviny teda ide?
Mohlo by vás zaujímať: Lokálna superpotravina ako veľký boom v stravovaní: Má 40-krát viac vitamínov a samé blahodarné účinky
Cícer
Táto strukovina využíva veľmi málo prírodných zdrojov a je plná živín. Cícer tiež fixuje dusík v pôde, čo znamená, že pomocou priateľských mikroorganizmov odstraňuje dusík zo vzduchu a privádza ho do pôdy, kde ho možno použiť ako prírodné hnojivo. Príjemným bonusom podľa eko dietologičky je, že je nenáročný na našu peňaženku: „Porcia jednej šálky poskytuje takmer 15 g bielkovín a 14 g vlákniny,“ hovorí a dodáva, že si cícer rada pridáva do šalátov, polievok, smažených hranolčekov a aj do smoothies.
Fialová mrkva
Vedeli ste, že nie každá mrkva je oranžová?! Táto výdatná koreňová zelenina má ľahkú vodnú stopu, najmä ak je pestovaná organicky a poskytuje telu množstvo vitamínov, minerálov a ochranných zlúčenín, karotenoidov. Fialová mrkva má tiež dlhšiu trvanlivosť než ostatné druhy zeleniny, čo z nej robí užitočného člena pri znižovaní potravinového odpadu, ktorý tiež prispieva k tvorbe skleníkových plynov: „Mám tú česť, že si ich môžem kúpiť na miestnych farmárskych trhoch, aby som mohla určiť, či boli vypestované bez akýchkoľvek pesticídov a neprecestovali viac ako cez 100 km. Počas týždňa ich opečiem, udusím na pare alebo ich budem jesť surové v mnohých jedlách a občerstveniach,“ prezrádza.
Čítajte tiež: Nachádza sa vo vašom jedálničku aj týchto 5 potravín? Tieto pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a udržiavať rovnováhu
Morská zelenina
Pod morskou zeleninou si môžete predstaviť morské riasy, zdroj potravy s nulovým vstupom, pretože na svoj rast nepotrebujú žiadnu pôdu, hnojivá ani vodu, okrem ich prirodzeného prostredia: „Pomáhajú tiež mäkkýšom vytvoriť hrubšie ulity, absorbovať oxid uhličitý a môžu zlepšiť kvalitu vody. Navyše ponúkajú množstvo minerálov a nádych bielkovín a prospešných omega-3 tukov,“ hovorí ďalej. Morské riasy používa aj v jednom konkrétnom recepte: „Vajcia a ryžu posypem morskou riasou nori (typ, ktorý sa často omotáva okolo sushi), alebo si našľahám jednoduchý šalát z morských rias wakame so sezamovým olejom a ryžovým octom, aby som dostala svoju týždennú morskú zeleninu.“
Konopné semienka
Konopné semienka sú chutné semená s maslovou príchuťou, ktoré si vyžadujú len veľmi málo pôdy a vody na rast: „Produkujú 19-krát menej emisií uhlíka ako porovnateľná porcia bielkovín z konvenčne pestovaného hovädzieho mäsa. Sú tiež vynikajúcou krycou plodinou, ktorá zabudováva zdravie do pôdy (a milujú ich aj naši kamaráti opeľovači),“ prezrádza eko dietologička, ktorá ich používa ako chutný doplnok k ovseným vločkám, jogurtu aj pestu.
Neprehliadnite: 10 potravín s vysokým obsahom zinku: Prečo je také dôležité ich pridať do svojho jedálnička?
Pohánka
Táto plodina odolná voči suchu, je základom jedálnička eko dietologičky: „Rada ho pridávam do jedál počas celého týždňa, aby som podporila biodiverzitu v našom potravinovom systéme a dostala sa z mojej vlastnej ryžovej koľaje. Kedykoľvek môžem, kupujem si organickú pohánku, nielen kvôli pôde, ale aj preto, že prospešné rastlinné chemikálie v tejto plodine majú tendenciu byť vyššie, keď sa aplikuje menej insekticídov/herbicídov,“ objasňuje. Tiež dodáva, že pohánku si vychutnáva v miske s fazuľou a obilím, podáva ju spolu s vajíčkami alebo ju hodí do akejkoľvek polievky pre väčšiu objemnosť a jej orieškovú príchuť.
Používate aj vy jednu z týchto potravín prospešných pre vaše zdravie a šetrnejších k životnému prostrediu?
spolu hlasovalo 63 ľudí