Presunúť na hlavný obsah

Superpotravina používaná tisíce rokov na zápaly a oxidačný stres: Zlepšuje trávenie, imunitu, ale aj náladu a pamäť

Zdravie a relax

Kurkuma nazývaná aj ako zlaté korenie, má skvelé protizápalové a antioxidačné účinky. Používa sa na upokojenie zápalových ciest aj v boji proti oxidačnému stresu už tisíce rokov. No koľko by sme jej mali prijať, aby aj takýto prínos pre nás mala?

Široké spektrum zdravotných benefitov pre telo

Ako informuje portál mindbodygreen.com, koreň kurkumy je prastará bylina pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie. Jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti boli široko skúmané a používané na upokojenie zápalových ciest tela a boj proti oxidačnému stresu už tisíce rokov. Má široké spektrum zdravotných benefitov pre telo: „Preukázalo, že podporuje kognitívne funkcie, imunitnú odolnosť organizmu. Tiež zlepšuje trávenie, udržuje pohyblivosť kĺbov a reguluje hladinu cukru v krvi,“ hovorí lekár a odborník na ajurvédu pre spomínaný portál. Predovšetkým vďaka látke v nej, kurkumínu, pomáha kurkuma bojovať proti voľným radikálom, inhibuje protizápalové dráhy a podporuje aj odolnosť kĺbov a ich regeneráciu.

Mohlo by vás zaujímať: Superpotravina, ktorú pridávame do obľúbeného smoothie alebo raňajkovej kaše: V skutočnosti môže byť toxická

Podpora dobrej nálady aj pracovnej pamäte 

Konzumácia látok obsiahnutých v kurkume, kurkuminoidov na čele s hlavným, kurkumínom, sa tiež spája s pozitívnymi účinkami na náladu. Inými slovami zlepšuje náladu: „V jednej štúdii uskutočnenej na zdravých dospelých vo veku 60 – 85 rokov boli tí, ktorí užívali doplnky s kurkumou, pokojnejší, spokojnejší a dokázali zvládať stres efektívnejšie než tí, ktorí užívali placebo,“ objasňuje lekár. Štúdia tiež zistila, že obohatenie stravy o kurkumu pomáha zlepšiť pracovnú pamäť. Pre objasnenie, pracovná pamäť je krátkodobá pamäť spojená s rozhodovaním a trvalou pozornosťou. 

Koľko kurkumy môžeme prijať za deň?

Kurkumu môžeme užívať vo forme doplnkov, nasypať priamo do pohára s mliekom alebo ju popíjať v čaji. Avšak, aká je ideálna dávka kurkumy v tej ktorej podobe? Pretože ako sa hovorí, všetkého veľa škodí: „Aj keď neexistuje žiadna odporúčaná denná potreba pre rastlinné byliny (ako máme pre základné makroživiny a mikroživiny), veda uvádza rozsah od 500 miligramov extraktu z koreňa kurkumy až po 1 000 miligramov vyššie. Tento rozsah je výsledkom variability zdroja kurkumy, biologickej dostupnosti a zdravotných výsledkov, ktoré sa skúmajú. V oblasti potravín sa odhaduje, že jedna čajová lyžička kurkumy obsahuje asi 200 miligramov kurkumínu. Pre každého, kto chce denne využívať protizápalové výhody v cielenej, a teda spoľahlivej dávke, je to priamo oblasť doplnkov kurkumy,“ vysvetľuje lekár ďalej. 

Čítajte tiež: Superhviezda medzi potravinami: Táto jedna podľa odborníkov spĺňa všetky očakávania

Menej je viac 

To samozrejme znamená, že nie každý doplnok kurkumy je tvorený týmto množstvom. Podľa lekára, zatiaľ čo na trhu je dostupných mnoho foriem koreňa kurkumy, profily ich biologickej dostupnosti sa líšia v závislosti od receptúry: „Ak si vyberiete doplnok kurkumy, ktorý optimalizuje biologickú dostupnosť, potom menej je viac. V skutočnosti sa klinicky ukázalo, že kurkuma s plným spektrom zvyšuje biologickú dostupnosť desaťnásobne v porovnaní s niekoľkými inými formami kurkumy,“ dodáva. 

Čítajte etiketu!

Okrem samotného množstva kurkumy je dôležité venovať pozornosť aj zložkám a zdrojom: „Čo sa teda týka kurkumových doplnkov stravy, treba hľadať čisté zloženie s klinicky zmysluplnými dávkami kvalitných botanických extraktov, prehľadný panel faktov o doplnkoch a minimum „iných zložiek“. Prečítajte si etiketu, je to dôležité!“

Neprehliadnite: Súčasná populárna superpotravina: Odborník na výživu však upozorňuje na jednu dôležitú vec

Kurkuma a možné vedľajšie účinky 

„Pokiaľ ide o potraviny, kurkuma sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú a možno ju konzumovať bez akýchkoľvek vážnych vedľajších účinkov,“ prezrádza lekár. Treba však opäť dávať pozor na jednotlivé zložky kurkumových doplnkov stravy. Ako dodáva, prášky z kurkumy možno vyrábať aj s lacnými plnivami, ako napr. pšeničný škrob a pochybné potravinárske farbivá: „Ak je to tak, asi je načase nájsť kvalitnejšiu formu. A vždy skontrolujte dátum spotreby na koreninách, vrátane kurkumy!“

Zvyknete užívať kurkumu v akejkoľvek podobe každý deň aj vy?

spolu hlasovalo 280 ľudí

Áno
137
Nie
143