Sú osviežujúce a vďaka nim sa možno budeme viac usmievať
Tušili ste, že ovocie, ktoré si teraz vychutnávame napríklad pri vode, pochádza pôvodne z Číny? No pestuje sa aj u nás. Uhádnete, o čo je reč? Slovenské marhule, broskyne a nektárinky v lete nájdeme aj v Kauflande, nemusíme ich hľadať na trhu.
Keď sa marhule z ázijskej krajiny dostali do Európy, kultivovali ich v južnom Španielsku a Francúzsku. Na broskyniach si údajne pochutnávali Číňania už pred 4 000 rokmi. Na Slovensku sa toto ovocie udomácnilo v 16. storočí. Nektárinky, ktoré druhovo tiež patria k broskyniam, sú zrejme najmladšie – prvá zmienka o nich v anglickom jazyku pochádza z roku 1616. Možno však predpokladať, že v Ázii ich poznali oveľa skôr. Pre nás je podstatné, že si ich môžeme dopriať každú letnú sezónu aj od slovenských pestovateľov v širokej ponuke kvalitného a čerstvého ovocia v sieti predajní Kaufland.
Marhule v júli, broskyne a nektárinky aj v auguste
„Aká bude úroda? To si vôbec netrúfam odhadnúť,“ hovorí s úsmevom Martin Dokupil, marketingový manažér spoločnosti Boni Fructi, ktorá do reťazca okrem iných druhov ovocia a zeleniny dodáva aj spomínané druhy ovocia od domácich pestovateľov pod značkou Dobrý ježko. Marhule len v júli, broskyne a nektárinky približne od polovice júla do konca augusta. „Pestovateľov potrápili mrazy v čase, keď už boli stromy zakvitnuté. Takže rovnako ako v prípade jahôd a čerešní im museli prikúriť parafínovými sviecami či pieckami na pelety a vrtuľami miešať vzduch, aby boli škody čo najmenšie. Uvidíme, ako to pomohlo a čo sa podarilo zachrániť,“ dodáva.
Starostlivo kontrolujú kvalitu
Aby ovocie dodali do logistického centra v Ilave čerstvé a kvalitné, oberajú ho veľmi starostlivo a ručne. A rovnakú pozornosť mu venujú aj v predajniach Kaufland, kde sa dostane jemne schladené, niekoľko hodín po obratí.
„Orientácia na zdravú výživu patrí k našim prioritám. Aj preto chceme našim zákazníkom ponúknuť čo najširší sortiment čerstvého ovocia a zeleniny od slovenských pestovateľov. Samozrejme, v špičkovej kvalite. Preto ju starostlivo preverujeme pri preberaní tovaru nielen v logistickom centre, ale aj pri dodávkach do predajní. Na regáloch v predajniach ich kontrolujeme niekoľkokrát počas dňa,“ vysvetľuje Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.
Všetky tri druhy tohto ovocia sú veľmi citlivé na otlačenie a keď sú zrelé, pomerne rýchlo sa kazia. Preto je najvhodnejšie vychutnať si ich, či spracovať čo najskôr po nákupe.
Vitamíny, minerály i elixír mladosti
Patria do zdravého jedálneho lístka, pretože obsahujú kopu vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok, napríklad aj antioxidanty a vlákninu.
Marhule obsahujú 80 % vody, 12 % sacharidov a aminokyseliny. Sú tiež bohatým zdrojom betakaroténu. Skvelá správa pre dámy – pôsobia omladzujúco a vďaka nim budeme mať kvalitnejšie nechty aj vlasy. Okrem iného odstraňujú únavu, vyčerpanosť a prispievajú k lepšej nálade. Pozor si treba dávať na kôstky, ktoré obsahujú amygdalín a pri väčšej konzumácii sú jedovaté, určite by ich nemali jesť tehotné ženy.
Šťavnaté broskyne tiež patria k druhom ovocia bohatým na vodu. Obsahujú až 90 % vody a 100 g dužiny má len 46 kcal. Okrem toho, že posilňujú imunitu a pomáhajú vylučovať vodu, zvyšujú tiež odolnosť voči stresu a zlepšujú náladu. To stojí za vyskúšanie, čo poviete?
Nektárinky sú odrodou broskýň a mnohí z nás im dávajú prednosť pre ich hladkú kožu. Obsahujú menej cukru ako broskyne a naopak veľa pektínu, preto pomáhajú pri trávení a peristaltike čriev. Aj vďaka nektárinkám môžeme mať pevnejšie vlasy, nechty a zamatovejšiu pokožku. Do tretice – aj toto ovocie zmierňuje stres a na nervy pôsobí ako prírodné antidepresívum.
Toto šťavnaté ovocie nielen príjemne osvieži a zasýti počas horúcich letných dní, ale možno sa vďaka nim budeme na svet viac usmievať. A ak si z nich chcete pripraviť chutný koláčik či iné sladké jedlo, inšpirácie nájdete v Kaufland online kuchárke.
Ovocné kuriozitky
- Marhule pôsobia ako jemné prírodné preháňadlo surové aj sušené.
- Na svete existuje mnoho odrôd marhúľ, dokonca aj čierna.
- Sušené marhule sú vynikajúcim zdrojom vlákniny.
- Broskyne sa do sveta rozšírili cez Perziu, preto ich Rimania najskôr nazývali perzské jablká. Ich botanický latinský názov je Prunus persica.
- O broskyniach sa hovorí, že znižujú chuť na sladké.
- Z dužiny marhule, broskyne či nektárinky si môžete pripraviť domáce masky na pleť.
- reklamná správa -