Uvariť sa dá aj za pár drobných. Tu je tip od známej foodblogerky
Každej z nás sa to občas stane. Do výplaty ďaleko a v peňaženke len zopár eur. V takejto situácii často zabúdame na predsavzatia a zdravý obed, pripravený z čerstvých surovín, ochotne vymeníme za niečo rýchle v najbližšom fastfoode. Ale dá sa to aj inak.
Ako sa hovorí, tu je každá rada drahá. Nákup a príprava čerstvého obeda však drahá naozaj byť nemusí. Stačí, ak si to namiesto do stánku s rýchlym občerstvením namierite do najbližšieho supermarketu. Ako ušetriť pri príprave jedla, a pritom nezabúdať na svoje zdravie, poradí foodblogerka Veronika Čopíková. Doslova za pár eur a z niekoľkých základných surovín pripravila originálny recept, na ktorom si pochutia dokonca aj tí, ktorí laktózu netolerujú práve najlepšie.
Pečené bataty s avokádom podľa Lenivej kuchárky
(bez laktózy)
Ingrediencie na 4 porcie:
4 bataty
2 – 3 zrelé avokáda
50 g čerstvého delaktózovaného syra K-free
1 menšia cibuľa
1 jalapeño paprička
1 granátové jablko
½ limetky
panenský olivový olej K-Bio
soľ, čierne korenie, hrsť čerstvého tymianu
Postup
1. Bataty umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na polovice a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Z každej strany ich potrieme olivovým olejom, osolíme a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 40 minút až do zmäknutia. Medzitým si pripravíme náplň – avokáda prekrojíme na polovicu a lyžičkou vydlabeme mäkkú časť, pridáme čerstvý krémový syr, nadrobno nakrájanú cibuľu, jalapeño papričku a vidličkou premiešame. Ochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z limetky.
2. Upečené bataty vyberieme z rúry a v strede postláčame vidličkou, aby sme vytvorili priestor na náplň. Naplníme ich avokádovou náplňou, posypeme semienkami granátového jablka a ozdobíme lístkami tymianu.
Náš tip: Všetko potrebné (nielen na prípravu pečených batatov od Veroniky), ako aj široký sortiment čerstvých produktov bez gluténu a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.
Radí Veronika Čopíková: Ako uvariť zdravo za pár drobných
- Nakupujte sezónne. V sezóne nájdete čerstvé potraviny za lepšiu cenu. A práve vtedy aj najlepšie chutia.
- Nakúpte v závere sezóny viac ovocia a zeleniny a časť z nich zamrazte. Zásoba mrazených vitamínov vám výborne poslúži v zimných mesiacoch pri príprave krémových polievok, pečeného čaju či ovocných omáčok.
- Plánujte si jedálniček a nákupy vopred. Vďaka plánovaniu nakúpite len to, čo naozaj potrebujete na prípravu vášho týždenného zoznamu jedál. Od raňajok, až po večeru či chutný obed do práce.
- Využite vašu záhradku, balkón či okennú parapetu naplno. Na trhu i v Kauflande nájdete čerstvé bylinky v kvetináčoch, ktoré vám pri správnej starostlivosti vydržia takmer celé leto.
- Skladujte potraviny správne. V chladničke podľa teplotných zón - hore uložte vajcia, maslo a syry, pokračujte mliečnymi výrobkami, na spodné poličky uložte potraviny, ktoré sa kazia rýchlejšie, najmä uvarené jedlo, a do dolných priehradiek vložte ovocie a zeleninu. Ak niečo nestíhate spotrebovať čerstvé, odporúčam mraziť, sušiť či zavárať.
- reklamná správa -