Odborníčka na výživu radí: Toto je kľúč k dlhovekosti a z týchto piatich potravín ho získate najviac
Národy, ktoré stáročia pestujú biologické procesy zodpovedné za optimálne starnutie buniek, to vedia už dávno. Inšpirujme sa ich stravovacími návykmi.
Žiadny nový koncept, ale rady od najpovolanejších
Existujú národy a ľudia ich tvoriaci, ktorí sú živým dôkazom dlhovekosti. Nejde o žiadny nový koncept, ale rady od popredných vedcov z oblasti dlhovekosti, ako napr. Elizabeth Blackburn. Tá okrem potravín, ktoré by sme mali zaradiť do jedálnička, hovorí aj o jedlách, ktorých sa jednoznačne vyhnúť. Ako prezradila pre portál mindbodygreen.com, mali by sme minimalizovať jedenie mäsa, mliečnych výrobkov, vajec a rafinovaných cukrov. To zvýši naše vyhliadky na dlhší život. Ktorým potravinám by sme mali dať zelenú?
Kľúčom je diétna vláknina
Vláknina podporuje zdravú telesnú hmotnosť a chráni nás pred rôznymi chronickými ochoreniami. Takže ak si do svojej stravy pridáte viac vlákniny, pridáte si aj viac rokov života. Istá štúdia z roku 2014 podľa spomínaného portálu prezrádza, že s každým zvýšením vlákniny o 10g denne sa riziko predčasnej smrti znižuje o 11%.
Mohlo by vás zaujímať: Superpotravina, ktorá je dobrá pri redukcii váhy: Obsahuje vlákninu a vyrovnáva hladinu krvných cukrov
Strukoviny
Je všeobecne známe, že vegetariáni namiesto mäsa jedia veľa strukovín. Ide o čisté rastlinné bielkoviny. Čím viac ich telu denne doprajete, tým lepšie. Ako portál informuje ďalej, každým zvýšením strukovín o 20 gramov denne, ako je šošovica, cícer a čierna fazuľa, môžete znížiť riziko predčasnej smrti o 7 až 8 %.
Ovocie a zelenina
Pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny je spojená s dlhšou životnosťou. Tá istá štúdia potvrdila aj to, že na každých 200 gramov prírastku ovocia a zeleniny za deň si účastníci znížili riziko predčasného úmrtia o 10 %. Najlepšími potravinami sa ukázali jablká, bobuľové ovocie, citrusové plody, listová zelená zelenina, hrušky a zemiaky.
Čítajte tiež: Porovnanie ovseného a mandľového mlieka: Ktoré je zdraviu viac prospešné, odpovedia odborníci na výživu
Orechy a semená
Konzumácia orechov a semien je tiež spojená so zdravou telesnou hmotnosťou aj znížením chronických ochorení, tým pádom aj s dlhovekosťou. Sú nabité živinami ako srdcu prospešné nenasýtené tuky, vláknina, vitamíny, minerály a fytonutrienty. Tí účastníci výskumu, ktorí konzumovali denne o 28 gramov viac orechov a semienok oproti tým, ktorí to neurobili, mali o 20% nižšie riziko predčasnej smrti. Najlepším zdrojom sú vlašské orechy a pistácie, ktoré sú najviac bohaté na antioxidanty. Dokonca pistácie sú prírodným zdrojom melatonínu, hormónu, ktorý pomáha synchronizovať náš cyklus spánku a bdenia s nocou a dňom. To je veľmi prospešné najmä pre ľudí, ktorí majú problém so srdcovým rytmom.
Celé zrná
Ďalšia rozsiahla štúdia podľa odborníčky preukázala, že každé tri porcie (každá asi 30 gramov) celozrnných obilnín, ako je ovos, hnedá ryža, raž, pohánka a divoká ryža, znížilo riziko predčasnej smrti o 17 %.
Neprehliadnite: Typ stravovania, ktorý nám dokáže predĺžiť život a mladosť: Gény ovplyvňujú len 20% starnutia
Káva a čaj
Ako spomína odborníčka, jedna z najčastejších otázok na ňu je, či je káva zdravá. Dobrá správa pre milovníkov kofeínu je, že pravidelná konzumácia kávy, až štyri šálky denne, je spojená so zníženým rizikom rôznych chronických ochorení a predĺžením života tiež. Káva je bohatá na polyfenoly, molekuly s antioxidačnými vlastnosťami. Štúdia skúmajúca až 238 nápojov preukázala, že práve dvojité espresso má najvyšší obsah polyfenolov. No ak nie ste práve kávičkárom, poteší vás aj informácia, že čaj je na tom podobne. Čerstvo uvarený zelený, čierny alebo matcha čaj sa zdajú byť tiež dobru voľbou čo sa týka dlhovekosti. Ak chcete účinky týchto čajov ešte znásobiť, pridajte trocha kurkumy, ktorá obsahuje rovnako silný polyfenol nazývaný kurkumín.