Presunúť na hlavný obsah

Pripravte si slaný koláč vo vegánskej verzii. To, že tam nie je mäso, nespoznáte

Recepty

Vegánske jedlá zvyknú byť označované za tie, ktorým chýba výrazná chuť. Tak to však vôbec byť nemusí - najmä v prípade, ak použijete správne ingrediencie. Recept od najznámejšej vegnskej kuchárky, Nikolety Kováčovej známej tiež ako Surová dcérka, vám to dokáže.

Potrebujete:

  • 375 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 120g rastlinného masla 
  • 95 ml studenej vody
  • 40 ml jablčného octu
  • 3 PL oleja
  • 1 ks bielej cibule
  • 30 g cesnaku
  • konzervu šošovice
  • 250 g hlivy
  • 250g očistenej mrkvy
  • 100g červeného vína
  • 4 PL kukuričného škrobu 
  • 50g koncentrovaného rajčinového pretlaku
  • 400g zeleninového vývaru
  • 130g mrazeného hrášku
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL vegan worcester omáčky
  • bobkový list
  • štipka čierneho korenia
  • kúsok citrónovej šťavy, približne polovica lyžice

Prečítajte si: Pripravte si cestoviny podľa Jamieho Olivera. Potrebujete na to len základné ingrediencie

Postup:

V mise zmiešame hladkú múku, cukor a soľ. Stuhnuté rastlinné maslo nakrájame na kocky a končekmi prstov ho zapracujte do múky. V pohári zmiešame vodu a jablčný ocot. Tekutiny vlejeme do cesta a vypracujeme hrudkovité cesto. Nespracovávajte a nemieste ho do hladka, inak nebude jemné po upečení. Cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke ideálne cez noc.

Pripravíme si mäsovú plnku. Na oleji do zlata opečime nadrobno nakrájanú cibuľu. Opekáme na miernom ohni približne 10 minút. Pridáme nastrúhaný cesnak a počkajte kým sa rozvonia, asi minútu. Následne k zmesi pridávame roztlačenú šošovicu, na kúsky nakrájanú hlivu a nakrájanú mrkvu. Všetko spolu pár minút opekáme na strednom ohni a na záver podlejeme červeným vínom. Zmes poprášime kukuričným škrobom a všetko dobre zamiešame, kým pridáme rajčinový pretlak, zeleninový vývar, sójovú a worcester omáčku, bobkový list a čierne korenie. Pridáme aj pár vetvičiek čertsvého tymiánu. Všetku spolu varáme asi 10 minút, kým sa chute nespoja a omáčka nezhustne.

Na záver pridáme mrazený hrášok a citrónovú šťavu a okoreníme podľa vlastnej chuti. Z chladničky vyberieme cesto a rozdelíme ho na dve časti - prvú rozvaľkáme tak, aby pokryla celú formu na koláč aj so stranami a ešte kúsok zostal na viac. Do formy s cestom dáme už hotovú plnku. Druhú časť cesta rozvaľkámem aby zakryla celý povrch koláča. Kraje ciest spojíme prstami a vytvarujeme po krajoch vlnky. Stred koláča narežeme malým ostrým nožom, aby mohla unikať para. Cesto z hora potrieme olejom alebo rastlinným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 40 minút.

Neprehliadnite: Vegetariánsky burger dokáže nahradiť aj ten mäsový. Stačí si ho správne pripraviť