Najdôležitejší vitamín jesene chýba väčšine z nás. Doplňte si ho pravidelným konzumovaním týchto potravín
Nové ročné obdobie je už oficiálne tu a okrem zmeny počasia so sebou často prináša aj iné príznaky, ktoré často badáme práve na sebe. Pre celkovú imunitu, ale aj krajší vzhľad, je práve preto potreba dopĺňať letný vitamín D, ktorý vzniká práve pod vplyvom slnečných lúčov.
Losos
Jednou z najprospešnejších potravín zameraných práve na spomínaný vitamín D je jednoznačne losos. V tomto prípade sa odporúča konzumovať práve takzvaného divokého lososa, ktorý obsahuje v porovnaní s klasickým oveľa väčšie hodnoty vitamínu. Už sto gramov v nespracovanom stave obsahuje viac než 70% odporúčanej dávky déčka. Nehovoriac o tom, že losos má sám o sebe prospešné živiny, ktoré pomáhajú aj pri dopĺňaní iných dôležitých vitamínov.
Prečítajte si: Potravina, ktorá dokáže prestaviť imunitný systém: Prírodný zázrak s perfektnými účinkami máte doma v kuchyni
Tuniak
... aj ten v plechovke. Pozor, to, že si dáte jedného tuniaka vám odporúčanú dávku vitamínu D na deň nedoplní, a tak je potrebné, aby ste sa okrem slnečných lúčov postarali aj o skutočne pestrý jedálniček, ktorý bude obsahovať všetky potrebné nutričné, ale aj vitamínové zložky. Kvalitný tuniak obsahuje približne 260 IU vitamínu D, čo je tak 30% z odporúčanej priemernej dávky pre dospelého človeka.
Vajíčka
Hoc sú pre mnohých znakom vysokého cholesterolu, v občasnej kombinácii s morskými plodmi pôsobia ako skvelým doplnkom pre déčko. Zatiaľ čo je vaječný bielok bohatý na bielkoviny a odporúča sa mnohým ľuďom najmä počas cvičenia, zabúdať by sa nemalo ani na žĺtky. Práve tie sú totiž skvelým doplnkom vitamínu D.
Pozor, aj v tomto prípade nie je jedno, aké vajíčka konzumujete. Podľa prieskumov sa zistilo, že vajíčka z voľného výbehu obsahujú až trojnásobne vyššie percento spomínaného vitamínu v porovnaní s tými, ktoré pochádzajú z klietkového chovu. Dôvodom sú aspekty ako krmivo a podmienky - čo výrazne ovplyvňuje kvalitu stravy. Ak siahnete po domácich vajíčkach, nebudete ľutovať. Telo z priemerných raňajok spravených z tejto potraviny dokáže získať viac než odporúčanú dennú dávku déčka. To si naše telo dokáže ''uložiť'' aj na horšie časy.
Neprehliadnite: Potraviny, ktoré sa tvária zdravo, ale vo výsledku sa od klasických chipsov nelíšia: Pozor, z čoho priberáte!
Huby
Na svoje si prídu aj vegáni, ktorí majú v tomto prípade o čosi ťažšie možnosti. Ako však výskumy ukázali, aj pravidelná konzumácia rastlinnej stravy, konkrétne húb, prináša výhody - aj keď nie také silné ako človek dosiahne jedením lososa či vajíčok. Huby však obsahujú vitamín D2, ktorý pomáha nášmu telu produkovať práve potrebný kalciol (D3). Ak konzumujete huby, ktoré vyrástli v prírode a neboli špeciálne pestované za tmy (pozn. redaktora, mnoho kupených hríbov rastie za upravených podmienok pri pestovaní), sto gramová porcia bude dokonalo stačiť na odporúčanú dennú dávku vitamínu.