Slovenské superpotraviny, ktoré dokážu chrániť naše zdravie: Nechýbajú vám v domácnosti?
Z našej pôdy pochádzajú doslova poklady a možno práve teraz nastal ten čas na to, aby sme si ich vážili omnoho viac. Vybrali sme tie s TOP účinkami.
V našich geografických podmienkach môžeme byť radi za to, že máme všetky štyri ročné obdobia, ktoré nám prinášajú tie najväčšie poklady z pôdy. Málokedy sa totiž zastavíme a uvedomíme si, koľko vzácnych druhov potravín si môžeme vypestovať a aké účinky na naše zdravie majú.
Čítajte tiež: Takto vyzerajú ženy, ktoré rodia najmúdrejšie deti: Rozhodujúca je táto časť ich tela
Medvedí cesnak
Divoký cesnak je skvelým bojovníkom proti vysokému krvnému tlaku a tiež pomáha pri kŕčových žilách. Obsahuje vitamín B a C, vápnik, draslík, sodík a je výborným zdrojom vlákniny.
Červená šošovica
Kráľovná strukovín, ktorá disponuje obsahom železa, minerálov a antioxidantov a tiež vlákniny. Obsahuje vitamín B6 a pomáha zlepšovať funkciu mozgu.
Vlašské orechy
Sú skvelým zdrojom omega 3 mastných kyselín a okrem toho ich pravidelnou konzumáciou dodávate telu potrebný vápnik, železo, draslík a zinok. Tieto orechy sú prevenciou voči zápalovým ochoreniam.
Brokolica
Tento zelený zázrak v sebe ukrýva bohaté množstvo vitamínov A, C a K. Vitamínu C má dokonca dvojnásobok ako pomaranče, betakarotén a kyselina listová sú tiež vzácne látky v prevencii proti nachladnutiu.
Červená paprika
Červený zázrak má v sebe významné množstvo betakaroténu, ale aj vitamínu C. Má tiež silné antioxidačné účinky, môže za to prítomnosť lykopénu. Vďaka obsahu zinku posilňuje kvalitu vlasov a nechtov.
Domáce vajcia
Vajcia z domáceho chovu sú plné bielkovín a obsahujú tiež omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, vďaka ktorým dochádza k ustráženiu cholesterolu v krvi.
Kyslá kapusta
Nadčasová záležitosť, ku ktorej sa vraciame aj po rokoch od receptov našich starých mám. Zvyšuje obranyschopnosť nášho organizmu a je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, draslíka, horčíka a vápnika.
Cesnak a cibuľa
Tieto poklady našej pôdy sú veľmi úspešnými bojovníkmi proti nachladnutiu a najmä ako prevencia voči srdcovo-cievnym chorobám. Pre ich silné protizápalové benefity sa nazývajú tiež prírodné antibiotiká.
Špenátové listy
Vstrebávanie železa zo špenátových listov je pre telo veľmi prospešné. Špenát má protizápalové účinky a posilňuje nielen oči, mozog, svaly, ale aj našu pečeň.
Med
S úbytkom včiel veľmi vzácny produkt. Prírodné sladidlo, ktoré má antibakteriálne účinky a pomáha pri prechladnutí. Obsahuje tiež aminokyseliny, antioxidanty a mnohé vitamíny.
Mak
Makové semená obsahujú dvakrát viac vápniku ako také mlieko. Je tiež bohatý na fosfor, zinok, horčík či draslík.
Mrkva
Spája v sebe antioxidanty, vitamíny, minerály a vlákninu. Najviac má vitamínu A, ale tiež vitamín K. Zlepšuje činnosť čriev a stráži cholesterol v krvi.
Cvikla
Cvikla detoxikuje organizmus a obsahuje veľa železa či kyseliny listovej. Okrem toho tiež podporuje trávenie a má močopudné účinky.
Jablko
Skvelý zdroj vlákniny, ktorý podporuje trávenie a znižuje hladinu stresu. S ním ide ruka v ruke aj riziko infarktu a cholesterol. Obsahuje významné živiny ako vitamín C, draslík, mangán, meď, vitamín A, E a vitamíny B.
Neprehliadnite: 4 hormóny zodpovedné za vaše priberanie: Podľa partie, v ktorej sa vám usádza tuk zistíte, čo treba zmeniť
Čučoriedky a černice
Sú silnými antioxidantmi, ktoré bojujú s voľnými radikálmi. Majú v sebe vitamín C a výrazne znižujú hladinu cukru v krvi. Omladia organizmus a zvyšujú odolnosť voči infekciám.
Hrozno
Jadierka hrozna majú antioxidačné účinky a znižujú riziko infarktu. Pomáhajú pri vysokom tlaku, ale aj s problémami s obličkami. Hrozno má dôležité zastúpenie vitamínu A, B, C, E.