Zdravie našich kostí nie je jediný dôvod, prečo ho potrebujeme: Vitamín D je pre telo nepostrádateľný
Počas zimy nášmu telu tento vitamín chýba, a to absenciou slnečného žiarenia. Aj preto sa v zime stáva viac úrazov, naše telo a kosti sú totiž oslabené.
Vitamín D je pre naše telo dôležitý aj z pohľadu obranyschopnosti a celkového zdravia. Okrem dôležitosti pri posilňovaní kostí hrá dôležitú úlohu aj pri správnom delení buniek a budovaní imunity. Reguluje tiež krvný tlak. Čím sme však starší, tým sa absorbcia vitamínu D znižuje. Tento vitamín však môžeme dostať do tela aj preventívne, ak sa zameriame na nasledovné potraviny.
Rozdiel v syntéze medzi 20-ročným a 80-ročným je až 70 %. Dôvodom môže byť aj to, že starší ľudia majú často zníženú hladinu horčíka, ktorý je pre správne využitie vitamínu D dôležitý. Vo vyššom veku sa tiež častejšie vyskytuje aj stukovatenie pečene, čo negatívne ovplyvňuje metabolizmus vitamínu D.
Vekom sa znižuje absorpcia vitamínu D z dôvodu zmenšenia absorpčnej plochy v tenkom čreve a poklesu aktivity enzýmov v črevnej sliznici, a u seniorov sa vytvorí o 75 % menej vitamínu D z dôvodu atrofie kože a nižšieho počtu prekurzorov vitamínu D v kožnom tkanive.
Tučné ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny
Je známe, že ryby patria k najvýznamnejším zdrojom vitamínu D hneď po slnku, nehovoriac už o zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselinách. Najviac obsahujú tzv. tučné ryby ako losos, pstruh, makrela, tuniak alebo úhor.
Čítajte tiež: Raňajky by ste nemali vynechávať: Takto by mal vyzerať začiatok vášho dňa, aby sa na vás nelepili kalórie a tuky
Jediná ryba v konzervovanom stave ako tuniak
Jedniná ryba v konzervovanom stave, ktorou si môžete zvýšiť hladinu tohto vitamínu spomedzi hore spomínaných čerstvých druhov rýb, je tuniak. Nevýhodou tuniaka však je, že obshuje veľké množstvo ortuti, to sa však týka aj veľa ostatných morských rýb.
Huby a produkcia vitamínu D
Väčšinou sú huby pestované prirodzene v tme, preto aby sa urýchlila produkcia vitamínu D, sú niektoré huby pestované pod odborným dohľadom a najmä pod ultrafialovým svetlom. Následne sú predávané v obchodných reťazcoch v prirodzenej alebo zaváranej podobe, čo však na ich vysoký podiel vitamínu D nemá vplyv.
Kravské mlieko
Niektoré druhy mlieka sú rovnako ako huby obohatené o extra dávku vitamínu D. Väčšinou ide o najkupovanejšie, kravské mlieko. V porovnaní s rastlinným mliekom je preto lepšia voľba, ak nie ste vegetariáni.
Vaječné žĺtky z domácich vajec
Celkovo vajcia by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Sú výborným zdrojom bielkovín, žĺtky však v sebe skrývajú to najdôležitejšie - vitamíny a minerály. Domáce vajcia pochádzajúce z voľne chovaných sliepok sú čo sa týka obsahu na tom oveľa lepšie a to až trojnásobne v porovnaní s klasickými vajciami z reťazcov.
Neprehliadnite: Superpotravina roka 2020 odhalená: Je bohatá na omega 3-mastné kyseliny pre lepšie fungovanie srdca
Olej z tresčej pečene ako prevencia
Prevencia, ktorú poznali už naše staré mamy a mamy. Aj keď tento názov vo väčšine z nás nevyvoláva chuť, je skvelým zdrojom vitamínu D. Ak ho správne dochutíte, napríklad mätou alebo citrusmi, potom si možno aj prídete na svoje.
Hovädzia pečeň
Rovnako ako pri oleji z treščej pečene, ani toto jedlo si poniektorí z nás nevedia predstaviť ako kulinársku pochúťku, avšak na druhej strane, čo by sme neurobili pre svoje zdravie? Nehovoriac o tom, že okrem vitamínu D obsahuje toto jedlo aj potrebnú dávku vitamínu A, železa a bielkovín. No keďže má vysoký obsah cholesterolu, lepšou voľbou sú rozhodne ryby.