Štýlové koláčiky na paličke sú ideálnym dezertom na Silvestra: Sú chutné a vyzerajú naozaj skvelo
S koláčikmi na paličke zažijete na Silvestra množstvo zábavy. Chutia výborne a na stole s občerstvením vyniknú roztomilým prevedením i nápaditým zdobením.
Ingrediencie
Na cesto
100g tradičného masla
100 g práškového cukru
2 vajíčka
2 ČL prášku do pečiva
0,5 ČL vanilkového extraktu
Na krém
75 g masla
150 g práškového cukru
1PL mlieka
0,5 ČL vanilkového extraktu
Na polevu
200 g čokolády podľa výberu
tuk (stužený alebo kokosový olej)
dekoračné cukríky
Postup prípravy
1. Najprv je potrebné urobiť si základný koláč, z ktorého neskôr použijete cesto. Zohrejte si rúru na 180°C alebo stupeň 5. 20 centimetrový plech vymastíte maslom.
2. Maslo, cukor a vanilkový extrakt spolu poriadne premiešajte, kým dosiahnete krémovú konzistenciu.
3. Postupne pridajte vajíčko po vajíčku. Opäť rozmiešať. Medzitým si v druhej miske spojte múku s práškom do pečiva.
4. Suché ingrediencie vmiešajte do mokrých. Vylejte na plech a dajte do rúry.
5. Pečte 20 minút, kým nie je cesto zlatohnedé. Vyberte a nechajte vychladnúť.
6. Za ten čas si pripravte krém. Vo veľkej miske, ale najlepšie v mixéry vmiešajte do zmäknutého masla práškový cukor. Keď sú ingrediencie pekne prepojené, vlejte mlieko a vanilkový extrakt a opäť miešajte.
Prečítajte si: Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek
7. Keď je už koláč vychladený, rozdrvte ho na drobné kúsky. Pridajte k ním krém a vytvorí sa vám lepivá hmota, z ktorej budete následne tvarovať guličky.
8. Koláčové guľky umiestnite na tácku a zapichnite do nich hrubšie paličky na lízanky. Dajte ich vychladiť do chladničky na asi hodinu.
9. Prichádza najkrajšia časť a to ozdobovanie. Roztopte si vo vodnom kúpeli čokoládu s tukom. Podľa toho, akej farby chcete lízanky, zvoľte čokoládu. Do bielej môžete pridať potravinárske farbivo.
10. Vyberte lízanky z chladničky, ponorte ich do čokolády a následne ich posypte alebo obaľte napríklad v dekoračných cukríkoch, kokose či pomletých orechoch.
11. Dôležité je ich niekam zapichnúť, aby pekne zaschli a nikde sa neotlačili.
Mohlo by vás zaujímať: Vanilkové rožteky nesmú na Vianoce chýbať: Rýchly recept a chuť ako od babičky