Tieto potraviny môžu vyvolať precitlivenosť žalúdka: Vyhýbajte sa ich častej konzumácii, aby ste žalúdok neprekyslili
Na určité potraviny je náš žalúdok jednoducho citlivejší, pretože ho prekyslujú. Niektorí z nás nepociťujú pri prehnaní to s týmito potravinami len pálenie, ale obsah žalúdka dokonca aj vyvrátia. Preto to s ich konzumáciou netreba preháňať. O ktorých je vlastne reč?
To, že máte prekyslený žalúdok zistíte pomerne ľahko. Prejaví sa pálením, ktoré postupne smeruje nahovor tráviacim traktom a často sa neubránite ani tomu, aby ste obsah žalúdka nevyvrátili. Namiesto liekov, ktoré túto nepeknú situáciu v našom žalúdku napravia, stavme radšej na prevenciu v podobe toho, že si dáme pozor na to, koľko nevhodných jedál a potravín zapríčiňujúcich tento stav, si doprajeme. Ktoré medzi ne vlastne patria?
Mohlo by vás zaujímať: Takto nás ovplyvňuje jedenie na prázdny žalúdok: Radšej sa mu vyhýbajte, aby ste zbytočne nepriberali
Určité druhy mäsa
Vysoký obsah tukov v bravčovom, jahňacom či hovädzom mäse nemusí každému žalúdku robiť dobre. Všetky tieto druhy mäsa vedia pri väčšom množstve spôsobiť prekyslenosť žalúdka, pretože ich trávenie trvá o niečo dlhšie. Hoci je dobré dopriať si mäso aj viac než len 1-2 krát do týždňa, rozhodne to s ním aj nepreháňajte.
Vysmážané jedlá
Všetky druhy vyprážaných jedál, či už ide o druhy mäsa alebo mnohými obľúbené hranolčeky, zvyšujú riziko prekyslenosti žalúdka, opäť kvôli vysokému obsahu tuku, ktorý sa vyprážaním ešte znásobí. Dokonca ide aj o ryby. Hoci ich môžete smažiť na olivovom oleji, ak to s nimi napríklad na Vianoce preženiete, pravdepodobne, pocítite okamžite pálenie záhy, čo však môže byť ten lepší prípad. V tom horšom odstavíte svoj žalúdok na dlhšiu dobu, než sa opäť dá dokopy.
Čítajte tiež: Najhoršie chyby, akými zaťažujeme naše orgány: Tohto sa veľakrát dopúšťame počas jedného jediného dňa!
Káva
Existuje len veľmi málo ľudí, ktorí by kávu nepili, o to viac si treba dávať pozor na to, ak nie ste zvyknutí na tri a viac šálok denne, pretože ak si doprajete viac a nie ste veľký kávičkár, prekyslený žalúdok vás neminie. V tomto prípade je najlepšie dopriať si dva poháre čistej vody či šálku zeleného alebo bylinkového čaju na upokojenie žalúdka.
Mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku
Zmrzlina, jogurt, maslo, mlieko, syr a akýkoľvek iný typ mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku patria medzi hlavných vinníkov pálenia záhy, a teda prekyslenia žalúdka. Dokonca ani nízkotučné mliečne výrobky nemusia byť lepšou voľbou. Pre naozaj citlivý žalúdok je najlepšie staviť napr. na vegánske mliečne výrobky.
Alkohol
Samozrejme k tomuto ani netreba veľa rozpisovať. Účinky alkoholu, predovšetkým vína, najmä keď to s ním preženieme, poznáme asi všetci. Pálenie záhy je v tomto prípade to najmenej. Žalúdok sa spamätáva z takéhoto prekyslenia naozaj dlho a ťažko, čo koniec koncov aj cítime.
Neprehliadnite: Pridajte tieto potraviny do svojho jedálnička a nadúvanie či nafúknuté bruško vás nebude trápiť
Sýtené nápoje
Obľúbenú Pepsi Colu zbožňuje snáď každý. Jeden z najobľúbenejších sýtených nápojov však vôbec nie je pre náš žalúdok to pravé. Sýtené nápoje totiž obsahujú sami o sebe kyslé zložky, ktoré okamžite vyvolávajú pálenie záhy. V kombinácii s bublinkami, ktoré sa hromadia v žalúdku, sa môžete dočkať naozaj nepeknej spätnej reakcie žalúdka.
Čokoláda
Milovníci čokolády by si mali dávať rovnako pozor. Najmä ak ide o mliečnu čokoládu, ktorá je teda obohatená o vysoký podiel tučného mlieka, vďaka čomu je síce lahodnejšia, ale aj nebezpečnejšia z pohľadu pálenia záhy a prekyslenia žalúdka. Kakao a látky v nej ako teobromín a kofeín pôsobia ako fazuľa, takže keď to preženiete, okrem pálenia bude váš žalúdok reagovať aj nadúvaním, čo skutočne nie je dobrá kombinácia.