Špeciálne octy na úžasné šaláty
Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, nesmiete však podceniť jeho správny výber. Môžu totiž mať na chuť a kvalitu jedál zásadný vplyv. Okrem liehových octov, vhodných predovšetkým pre nakladanie, je na dochucovanie lepšie použiť octy ovocné.
Kvapka ovocného octu môže ovplyvniť chuť mnohých omáčok, zvlášť na paradajkovom základe. I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Ocot je jednoducho výbornou chuťovou prísadou, pričom dôležitosť vplyvu octu na chuť výsledného pokrmu sa často prehliada. Na tieto príležitosti sú ideálnou voľbou ovocné octy.
Poďme sa s jednotlivými druhmi ovocných octov bližšie zoznámiť. Sú zdravé, chutné a tie vysokokvalitné, so značkou Bzenecký ocot, do vašej kuchyne pekne zapadnú aj vďaka atraktívnemu dizajnu fliaš. Kliknite a dozviete sa viac.
Jablkový kvasný ocot (5 %)
Prispieva k zlepšeniu metabolizmu, k redukcii hmotnosti a odstráneniu pocitu únavy. Spôsobuje intenzívnejšie spaľovanie potravy tým, že zvyšuje hladinu kyslíka v krvi. V jablkovom octe sa nachádza jablkový pektín, ktorý hrá významnú rolu pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi.
Pridáva sa do šalátov a zeleninových pokrmov, v ktorých navodzuje nenapodobiteľnú chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.
Vínny kvasný ocot
Vínne octy sa vyrábajú z bieleho alebo červeného vína. Ich kvalita závisí od kvality vína, takže existuje toľko druhov octov, koľko je druhov vín. Vyrábajú sa priamym biologickým kvasným procesom, kde sa všetok alkohol z vína premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú obsiahnuté všetky priaznivo pôsobiace komponenty obsiahnuté v pôvodnom víne pred kvasením.
Vínne octy sú ideálne do šalátov, omáčok, dresingov a marinád. Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.
Ocot Balsamico – originál z Modeny
Balsamico ocot je kulinárska koreniaca prísada pochádzajúca z Talianska. Vyrába sa zo zahusťovaného muštu vínneho hrozna odrody Trebbiano, svoju sladkastú korenitú chuť získava až po niekoľkoročnom zretí v sudoch.
Ten pravý Balsamico ocot pochádza z Modeny, kde má svoju dlhoročnú tradíciu už od počiatku 17. storočia a jeho výroba sa riadi špeciálnymi talianskymi predpismi.
Ktorý ocot vybrať pre zaváranie?
Pre nakladané chrumkavé uhorky zvoľte ocot kvasný liehový. Aby ste sa vyhli nemilému prekvapenie v podobe zmäknutých, sivých a chuťovo úplne iných, než ste boli zvyknutí, pripravte nálev z kvalitného octu. Ideálny je tradičný Bzenecký ocot, obsahujúci karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu veľmi ovplyvní. Ocot z českého Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný.
Veľa receptov na zaváranie, nakladanie, ochucovanie a zdobenie nájdete tu.
Všetky druhy Bzeneckého octu kúpite najľahšie v sieti predajní TESCO.
- reklamná správa -