Vitamín D je nepostrádateľný pre naše telo: Toto je 7 potravín, vďaka ktorým ho dostanete do tela, ak slnko nepomáha
Zdravie našich kostí nie je jediný dôvod, pre ktorý je vitamín D nevyhnutný pre naše telo. Väčšine z nás sa ho dostáva dostatok vďaka slnku. Čo však s tým, keď ho cez slnko preniká do kože málo?
Hoci je slnko najlepším zdrojom vitamínu D, všetci vieme aj to, že kvôli riziku rakoviny kože, sa dlhodobý pobyt na ňom až tak neodporúča. Rovnako musíme prihliadať aj na fakt, že nie všetci žijeme v rovnakých zemepisných šírkach. Rovnako existujú na svete aj ľudia s tmavou pokožkou, ktorej pigment zabraňuje efektívnemu prenikaniu svetla do kože. Doboru správou však je, že vitamín D si môžeme priebežne dopĺňať aj vďaka týmto potravinám...
Mohlo by vás zaujímať: Týchto 5 potravín obsahuje najviac vody: Pomôžu vám pri chudnutí a nepriberiete z nich ani gram tuku
Tučné ryby
Ryby vo všeobecnosti patria k najvýznamnejším zdrojom vitamínu D hneď po slnku, nehovoriac už o zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselinách. Najväčšie množstvo obsahuje losos, pstruh, makrela, tuniak či úhor.
Konzervovaný tuniak
Jedniná ryba v konzervovanom stave, ktorou si môžete zvýšiť hladinu tohto vitamínu spomedzi hore spomínaných čerstvých druhov rýb, je tuniak. Jeho výhodou je aj to, že zvyčajne je to finančne nenáročnejšie ako si nakupovať čerstvé ryby.
Olej z tresčej pečene
Aj keď tento názov vo väčšine z nás nevyvoláva chuť, je skvelým zdrojom vitamínu D. Ak ho správne dochutíte, napríklad mätou alebo citrusmi, potom si možno aj prídete na svoje.
Čítajte tiež: Ako si prečistiť lymfatický systém a zbaviť telo a pleť škodlivých toxínov: Stačí dodržať tieto 4 kroky
Určité druhy húb
Väčšinou sú huby pestované prirodzene v tme, preto aby sa urýchlila produkcia vitamínu D, sú niektoré huby pestované pod odborným dohľadom a najmä pod ultrafialovým svetlom. Následne sú predávané v obchodných reťazcoch v prirodzenej alebo zaváranej podobe, čo však na ich vysoký podiel vitamínu D nemá vplyv.
Obohatené mlieko
Niektoré druhy mlieka sú rovnako ako huby obohatené o extra dávku vitamínu D. Väčšinou ide o najkupovanejšie, kravské mlieko. Preto si dobre čítajte aj etikety na potravinách.
Vaječné žĺtky
Vajíčka na akýkoľvek spôsob patria k najobľúbenejším raňajkám nielen športovcov. Je to veľmi chutný spôsob ako dostať do tela dostatočnú dávku tohto vitamínu, vrátane bielkovín. Ale pozor! Tento vitamín obsahuje len žĺtok, nie bielka. Takže ak vajíčka, tak celé.
Neprehliadnite: Poznáme tajomstvo dlhého života: Spočíva v tejto strave bohatej na nespracované sacharidy a vlákninu
Hovädzia pečeň
Rovnako ako pri oleji z treščej pečene, ani toto jedlo si poniektorí z nás nevedia predstaviť ako kulinársku pochúťku, avšak na druhej strane, čo by sme neurobili pre svoje zdravie? Nehovoriac o tom, že okrem vitamínu D obsahuje toto jedlo aj potrebnú dávku vitamínu A, železa a bielkovín. No keďže má vysoký obsah cholesterolu, lepšou voľbou sú rozhodne ryby.