Výborné hubové rizoto s parmezánom: Doprajte vášmu telu deň bez mäsa
Ľahký obed v podobe lahodného krémového rizota s hubami, parmezánom a na bielom vínku. Tomuto jednoducho neodoláte.
Suroviny:
300 g ryže na rizoto (Vialone Nano, Arborio alebo Carnaroli)
1ks stredne veľkej cibule
Olivový olej alebo maslo
500 ml zeleninového vývaru
50 g parmezánu
50 ml kvalitného bieleho vína
Hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňaťky
Soľ
Mleté čierne korenie
Postup:
V prvom rade si prirpavíme zeleninový vývar a medzitým si nakrájame nadrobno cibuľku. Tú speníme na rozohriatom masle alebo olivovom oleji a pridáme ryžu na rizoto. Pražíme dosklovita a následne podlejeme trochou vývaru tak, aby ryža bola celá namočená v tekutine. Podlejeme bielym vínom a stále miešame. Ryža tento vývar a víno postupne nasiakne a zhustne, ale bude tvrdá, čiže postupne pridávame ďalšiu várku zeleninového vývaru. Varíme asi 15-20 minút za stáleho miešania. Na vedľajšej panvici si medzitým opražíme hríbiky, prípadne ich môžeme robiť aj na začiatku s cibuľkou. Pokiaľ chcete, môžete pridať aj nadrobno nakrájanú cukinu alebo sušené paradajky, ktoré rizoto farebne oživia a zároveň mu dodajú chuť. Dochutíme korením a počkáme, kým rizoto nadobudne krémovú konzistenciu. Zopár nastrúhaného parmezánu môžeme primiešať priamo do rizota. Zvyšok si necháme na záverečné zdobenie, spolu s petržlenovou vňaťou. Môžeme symbolicky na vrch pridať dva kúsky opečených hríbikov.
Podávame s bielym vínkom a želáme dobrú chuť!