Grilovaná parenica s medovo tymianovou zálievkou, podávaná s cviklou
Jeden z najznámejších kuchárov Laci Hornáček využíva tradičné slovenské suroviny, ktoré pozdvihne na vyššiu úroveň. Pozrite si špecialitu, ako pripraviť grilovanú parenicu s medovo tymianovou zálievkou, ktorá sa podáva s cviklou!
Suroviny na 4 porcie:
4 x 80 g neúdenej parenice
40 g medu
tymian čerstvý (lístky z 8 vetvičiek)
8 ks vlašských orechov
1PL citrónovej kôry
200 g červenej repy (cvikla)
Semienka feniklu, anízu
Čierne korenie celé a celá rasca (z každého po pol čajovej lyžičky)
1PL slnečnicového oleja lisovaného za studena
1ČL medu
1ČL octu balsamico
Vetvičky tymianu
Šalát s lístkami a výhonkami červenej repy na dekoráciu
Postup:
1. Deň vopred uvaríme cviklu a necháme ju cez noc vychladnúť vo vode s koreninami a soľou.
2. Parenicu prekrojíme horizontálne na dva plátky.
3. Tymianové lístky stiahneme a vetvičky si odložíme na neskôr. Med, citrónovú kôru a malé množstvo vody zamiešame na redšiu omáčku.
4. Cviklu očistíme a nakrájame na tenké plátky cca 3 mm, opečieme rýchlo na oleji, pridáme med, vetvičky tymianu a zastrekneme balsamicom.
5. Parenicu okoreníme, opečieme na horúcej panvici s nepriľnavým povrchom do zlatista, asi minútu z každej strany.
6. Syr uložíme na cviklu, obložíme lístkami šalátu alebo cvikle, opečenými vlašskými orechami a prelejeme zálievkou.
Tip: Červená repa získa chuť korenín už pri uvarení a následnom vychladnutí priamo vo vode, v ktorej sa varila.
Dobrú chuť!