Najčastejšia chyba, kvôli ktorej priberáme a škodíme svojmu zdraviu: Vyhnite sa jej!
Kvôli štíhlejšiemu a krajšiemu telu sme schopní urobiť naozaj čokoľvek. Zmena stravy je jedným z kľúčových krokov, no nie každý vie, ako na to. Toto je chyba, ktorú robí každý druhý!
Čítanie informácií na obale vedie k zlepšeniu zdravia a zúženiu pása
Väčšina z nás má stravovacie dezinformácie a presne to je cieľom mnohých veľkovýrobcov. Aspoň to tvrdí americká Hospodárska výskumná služba, ktorá ňou zistila, že ľudia, ktorí nečítajú zloženie výrobkov prijímajú menej energie, nasýtených tukov, sachridov, vlákniny a cukru, než tí, ktorí to robia. Pozrite si zopár najzákladnejších informácií a nástrah, ktoré by ste mali na obale výrobkov vyhľadávať:
Veľkosť porcie
Niektoré výrobky sú nízkokalorické len preto, že porcia má veľkosť polievkovej lyžice. Napríklad niektorá nízkokalorická potravina má 250 kcal, ale je taká malá, že bežný človek by musel zjesť dve, a teda prijať 500 kcal. Čítanie týchto informácií prispieva k vedomostiam a chudnutiu.
Kalórie
Hodnota kalórií daného výrobku je nesmierne dôležitá. Ak je na obale 350 kcal na porciu a v skutočnosti ide o polovicu proteínovej tyčinky, zabudnite na takéto kalorické a bezhodnotné prehrešky.
Bielkoviny
Bielkoviny patria medzi najdôležitejšie zložky stravy a existuje presný vzorec na to, koľko by ich človek mal denne prijať. Počet gramov bielkovín zistíte tak, že svoju telesnú hmotnosť vydelíte koeficientom 0,454 a výsledok vydelíte dvoma. Kupujte len tie výrobky, ktoré majú dostatok bielkovín.
Cukry
Niektoré výrobky obsahujú vysoký podiel fruktózy a ak sa vo výrobkoch objaví na jednom z prvých piatich miest, tento výrobok nekupujte.
Sodík
Pre náš organizmus je veľmi dôležitý, no všetkého treba s mierou. Odporúčané množstvo pre obyčajného človeka je maximálne 2 000 miligramov. Pri zanedbaní čítania informácií na obale sa tak vo veľa prípadoch stáva, že človek príjme aj 3 200 miligramov soli denne.
Tuky (lipidy)
Nie všetky tuky sú škodlivé a človek potrebuje denne prijať aspoň 25-35 percent. Ak zloženie tukov na výrobku presahuje 20 percent, siahnite po inom. Zamerajte sa pri tom na mononenasýtené tuky rastlinného pôvodu (olivový alebo kanolový olej). Horná hranica je prito 500 kcal.
Polysacharidy
Keďže existujú dobre a zle spracované zdroje týchto látok, je potrebné venovať zloženiu oveľa väčšiu pozornosť. Medzi tie dobré patrí stopercentne celozrnná pšeničná múka, jačmeň a naopak škodlivá je pšeničná múka, zemiakový škrob či kukuričná múka.
Vláknina
Príjem vlákniny je nesmierne dôležitý pre náš organizmus, denne by sme mali do tela dostať 30-50 g. Je dôležité vyberať podľa toho, ako dlho zostane daná potravina v našom tráviacom trakte.