Sezóna husacích hodov vrcholí. Nezabúdajte na kapustu!
V minulosti považovaná za liek chudobných a s odstupom rokov vnímaná rovnako pozitívne. Kapusta je právom označovaná ako superpotravina, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Veď k dostatiu je neobmedzene po celý rok a vďaka blahodarným účinkom ju ocení azda každý z nás.
Máloktorá surovina ponúka toľko rôznych spôsobov úpravy ako kapusta. Dusená, surová, varená, zapečená či v podobe šalátu. Síce pomáha zlepšovať trávenie, ale na druhej strane spôsobuje konzumentom miernu plynatosť. To je však v porovnaní s jej nespočetnými pozitívami celkom zanedbateľné „mínus“.
S čím nám pomôže?
- Kapusta aktivizuje metabolizmus sacharidov
- Pôsobí ako antidepresívum, stimuluje nervy, mozog, zlepšuje náladu i koncentráciu
- Podporuje spánok
- Znižuje krvný tlak
- Posilňuje imunitný systém
- Zvyšuje libido
- Šťava z kapusty účinne zaberá proti zápche
- Pomáha pri liečbe žlčníkových kameňov
- Pozitívne vplýva na rast buniek a aktivuje ich okysličovanie
- Má schopnosť viazať ťažké kovy a odstraňovať ich z organizmu
Čo v nej nájdeme?
Kapusta je doslova nabitá vitamínmi a zdraviu prospešnými látkami. Je bohatá predovšetkým na vitamíny skupiny B a C, ktorých obsah sa vďaka prebiehajúcemu kvaseniu neustále zvyšuje. Netreba zabúdať ani na vzácny vitamín K, vlákninu, draslík, horčík, železo, zinok či fluór. Červená kapusta navyše pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a prítomný selén zas pôsobí ako účinný antioxidant.
Pomocník pri chudnutí
Pri snahe zbaviť sa prebytočných kíl taktiež siahnite práve po kapuste. Vďaka vláknine vás spoľahlivo zasýti a to pri minimálnom príjme kilojoulov. Veď 100 gramov kapusty ich má v priemere len 121 kJ. Červená kapusta vďaka sladkastej chuti dokáže adekvátne nahradiť chuť na sladké.
Nezabúdajte na šťavu
Kým podaktorí ľudia ju kvôli kyslosti vylievajú, iné gazdinky naopak vedia, že šťava z kapusty má cenu zlata. Postačí len zopár lyžičiek a segedínsky guláš či kapustová polievka nadobudne celkom nový rozmer. Šťava z kyslej kapusty je jedným z najúčinnejších prírodných preháňadiel, a to najmä vďaka obrovskému množstvu vitamínu C a kyseliny listovej. V posledných rokoch bol zaznamenaný nárast konzumácie kyslej kapusty, keďže je z hľadiska zdravia považovaná za najprospešnejšiu.
Vedeli ste, že?
- Štúdie amerických lekárov z polovice dvadsiateho storočia zaznamenali rýchlejšie hojenie vredov u pacientov, ktorí vypili liter šťavy z červenej kapusty denne (pripravenej z dvoch kilogramov kapusty).
- Kapusta je známa ako protirakovinová potravina. Patríte k skutočným kulinárom? V tom prípade vyskúšajte čínsku kapustu Wong bok, ktorá má podlhovastý tvar, kučeravé listy a úžasnú jemnú chuť.
- Podľa nedávnych výskumov znižuje pravidelná konzumácia kapusty riziko výskytu makulárnej degenerácie - hlavnej príčiny straty zraku u starších ľudí.