Zdravá a výborná domáca nutela
Milujete sladkú dobrotu so svojskou chuťou a lahodnou konzistenciou? Pre mnohých je nutela doslova závislosťou. Ponúkame vám jedinečný recept na jej zdravú verziu.
Domáca nutela je vhodná aj pre vegánov, obsahuje vysoké množstvo E, B vitamínu a zdravých tukov a má o polovicu menej kalórií ako kupovaná.
Potrebujeme:
2 šálky (240g) lieskových orieškov
¼ šálky práškového kakaa
1 a ½ PL vanilkového extraktu
1ČL škorice
¼ šálky medu + 2 PL navyše
1/3 až ½ šálky mandľového alebo kravského mlieka
¼ ČL soli
Pre ešte lahodnejšiu chuť a konzistenciu môžete pridať 2 ČL kokosového oleja
Postup prípravy:
Rúru si predohrejte na 200 stupňov. Na plech vyložený papierom na pečenie vysypte lieskovce a dajte piecť na 8-10 minút. Potom ich dajte uteráka a trením zbavte šupiek. Nevadí ak nebudú dokonale očistené. Očistené lieskovce rozmixujte do maslovej konzistencie. Pridajte ostatné ingrediencie okrem mlieka a spolu premixujte. Nakoniec postupne pridávajte mlieko až pokiaľ nebude mať hmota konzistenciu nutely.
Skladujte v sklenenej nádobe, v chladničke.