5 vegetariánskych potravín, ktorým sa radšej vyhnite
Vegetariánstvo je považované za vyšší, zdravší stupeň stravovania. Potraviny, ktoré tento štýl stravovania využíva by mali byť zdravé a bezpečné. Je to však naozaj tak?
Vegetariánstvo je synonymom zdravej výživy. Mnoho výrobcov potravín však doslova zneužíva tento trend a nedostatočne označuje potraviny, prípadne ich vydáva za vegetariánske aj keď nášmu zdraviu neprospievajú. Sú typy potravín, ktoré sú všeobecne považované za vegetariánske, zdraviu však neprospievajú. Ktoré sú to?
Sójové výrobky
Je nespočetné množstvo sójových výrobkov. Využívajú sa ako imitácia, náhrada mäsa a mäsových výrobkov. Sója je však jednou z najmasovejšie modifikovaných potravín, až 94% sóje je geneticky modifikovanej.
Vegetariánske hamburgery a iné polotovary
Máte radi polotovary, ktoré imitujú hamburgery s kusom „mletého mäsa“ v žemli? Takéto polotovary aj keď vegetariánske môžu obsahovať rôzne chemické látky, konzervačné látky, geneticky modifikované potraviny a nezdravé oleje. Pozorne si pozrite zloženie aj pri „zdravých“ vegetariánskych polotovaroch.
Sójové alebo repkové oleje a náhrady masla
Väčšina náhrad masla je z repkového alebo sójového oleja. Obe tieto potraviny sú geneticky modifikované. Repkový olej je spájaný s respiračnými ochoreniami.
Rastlinné bielkoviny
Opäť ide väčšinou o prezlečenú sóju. Potraviny majú ďaleko od zeleniny a sú vyrábané z odtučnenej sójovej múky. Pri spracovaní sa môže uvoľňovať hexán – toxická chemická látka spájaná s neurologickými poškodeniami.
Chipsy, vegeteriánske sladkosti
Veľa ľudí, ktorí prejdú na zdravšie stravovanie je prekvapených ponukou „vegetariánskych produktov“ a radi siahajú po typicky nezdravých variaciách ako sú napríklad chipsy, či rôzne sladkosti prezlečené za zdravé. Príliš veľa cukru, či soli má negatívny vplyv na telo aj myseľ.
Vegetariánstvo alebo akýkoľvek zdravý spôsob stravovania by mal byť založený na konzumácii čerstvých potravín, ktoré nie sú upravované, bez prísad a konzervačných látok.