Ochuťte si leto vínom!
Tak, a máme to tu. Tropické horúčavy sú v plnom prúde, a s nimi aj všetky typické letné slasti a strasti. Najprv si všetci svorne trochu zanadávame na tie nebotyčné hodnoty na teplomeroch, no napokon uznáme, čo len máločo môže byť príjemnejšie, osviežujúcejšie, ako sadnúť si uprostred sparného mesta niekam na terasu, zapíjať lahodné letné jedlo ešte lahodnejším vínom, a len tak pozorovať život na ulici. Ak sa vám takáto kombinácia a spôsob vychutnávania leta pozdáva, no bojíte sa, aby ste niečo pri výbere vína nepokazili, máme pre vás niekoľko rád a tipov.
Ako teda vytvoriť dokonalú ´dvojicu snov´? Faktorov je niekoľko – od spôsobu úpravy jedla, ingrediencií, druhu mäsa, či ryby, až po zvolenú omáčku, zálievku, či intenzitu sladkosti dezertu. No nepanikárte, napokon vám aj tak vaše chuťové poháriky a intuícia napovedia, či ste si zvolili dobre. A ak zladíte ten správny pár, kvalitné víno môže urobiť z dobrého jedla ešte čosi výnimočnejšie a nezabudnuteľné...
Šaláty sú obľúbené ľahké prázdninové pokrmy, ktoré majú skôr poštekliť naše chute, ako doplna zasýtiť. To platí aj o víne, ktoré ho sprevádza. Nemá byť rozhodne ťažké, ale skôr iskrivo svieže. K šalátom s morskými plodmi sa hodí rulandské, neodmysliteľný šalát s kozím syrom zasa krásne doplníte s ružovým vínom, ktoré vašu pochúťku ozdobí zvodnými ovocnými tónmi. My odporúčame Cabernet Sauvignon Rosé (Víno Nichta 2012), ktoré očarí arómou lesných plodov, malín a dlhou šťavnatou dochuťou. Navyše s nízkym obsahom alkoholu (11,5%).
Klasici, ktorí ani v lete nedajú dopustiť na starý-dobrý stejk, môžu pokojne siahnuť po niečom výraznejšom, trebárs aj odvážnejšieho ročníku, s priamočiarymi chuťami aj arómami. Ideálny na to je napríklad argentínsky Malbec (Finca Las Moras, 2006), ktorý plný zážitok zo stejku sprevádza delikátnymi arómami sliviek a višní, a rafinovaným korenistým finišom v chuti.
Dobrá riečna ryba si zaslúži elegantné, svieže, kráľovské biele víno. Vhodným výberom je určite chardonnay, alebo sauvignon blanc. Zážitkom môže byť napríklad Sauvignon Blanc Pionero (Vina Morandé, 2010), ktoré svojimi tónmi broskýň, marhúľ a egrešov priam volá po lete a prázdninových zážitkoch.
K dezertom si víno vyberáme podľa miery sladkosti aj konzistencie. Všeobecne platí, že víno by malo byť sladšie ako dezert, vhodné sú preto napríklad moky z ľadového zberu. Dobrá kombinácia je víno s ovocím a krémom. K obľúbenému mascarpone určite vyskúšajte aromatický muškát. Kráľovskú sladkú bodku za letným populudním na terase určite urobí Muškát žltý 2008 z ponuky rodinného vinárstva Macík Winery v Tokaji s očarujúcou arómou ruže, lúčnych kvetov, medu a štipkou korenistých tónov a s výraznou muškátovou chuťou.
V každom prípade sa ani v týchto letných horúčavách nemusíte báť siahnuť po víne. Dôležité je, aby sme to neprepískli s množstvo, aby išlo o víno nekompromisne kvalitné, a presne zvolené k vašej pochúťke na tanieri. V takom prípade sa posedenie na terase stáva hotovým letným pokušením...
Nájdete na zaapo.sk