Popcorn má málo kalórií a veľa antioxidantov
Je vaším pravidelným spoločníkom večer pred televízorom? Možno máte výčitky, lebo netušíte, či je zdravý alebo nie. Popcorn je totiž z tých potravín, ktoré nevieme prestať jesť.
Popcorn je obľúbený najmä pre svoju chuť a nízky obsah kalórií. Typický doplnok do kina, či k sledovaniu televízie je považovaný za diétnu potravinu. Vedci zistili, že má aj ďalšie benefity. Je bohatým zdrojom antioxidantov. Obsahuje ich odkonca viac ako zelenina, či ovocie.
Antioxidanty pomáhajú bojovať proti škodlivým látkam, ktoré poškodzujú naše bunky. Pôsobia preventívne pred vznikom niektorých ochorení, napríklad rakoviny.
Obsahuje málo vody
Dôvodom, prečo nenápadný popcorn skrýva viac antioxidantov je nízky obsah vody. Ovocie a zelenina majú zväčša až 90% vody, dôležité látky sú v nich "zriedené", nevyskytujú sa teda v takej koncentrácii a množstve. Popcorn obsahuje len 4% vody a antioxidanty sú v ňom koncentrovanejšie. Navyše je zdrojom vlákniny. Na rozdiel od svojej "konkurencie" ovocia a zeleniny mu však chýbajú vitamíny.
Nie je popcorn ako popcorn
Spýtajte sa vašich detí, z čoho sa popcorn robí. Pravdepodobne vám odpovedia, že z papierového vrecúška v mikrovlnke. Málokto z nich tuší, že za popcornom sa skrývajú zrná jedného z druhov kukurice. Práve takýto je najzdravší. Obchody sú však zahltené pocornom s rôznymi prídavnými látkami - príchuťami. Jeho príprava je jednoduchá, skúste si však kúpiť zrná popcornovej kukurice a pripraviť si prírodný popcorn. Stačí kvapka oleja, či masla, soľ a väčší hrniec. Netrvá to oveľa dlhšie ako z polotovaru a efekt je oveľa lepší.