Správnou stravou proti mužskej i ženskej neplodnosti
Ľudský reprodukčný systém je veľmi citlivý. U žien vedie k neplodnosti napríklad zmena hormónov, infekcie, choroby, ale i stres. Čo sa mužov týka, za najčastejšiu príčinu impotencie býva považovaný nízky počet spermií a ich slabá pohyblivosť. Hoci strava nevylieči všetky problémy spojené s neplodnosťou, napomáha výrazne zvýšiť šance na otehotnenie.
Čo ÁNO?
Fazuľa, hrach, šošovica, špenát a potraviny s vysokým obsahom kyseliny listovej
Ženám sa odporúča v období tehotenstva užívať doplnky kyseliny listovej, pretože zabraňujú určitým vrodeným poškodeniam. Muži ale potrebujú kyselinu listovú rovnako. Výskum na Kalifornskej univerzite ukázal, že nízka hladina tohto vitamínu B ovplyvňuje počet spermií a ich hustotu (počet spermií na milimeter semena). Zelená listová zelenina, ako špenát či kapusta, stráca tepelnou úpravou až 40 % kyseliny listovej. Preto sa usilujte jesť ju surovú, respektíve upravovanú len krátko. Samotné vstrebávanie zlepšujú mliečne výrobky.
Pomaranče, paprika, brokolica a potraviny s vysokým obsahom vitamínu C
Prieskum sledujúci 150 neplodných žien prišiel na to, že 750 mg vitamínu C denne prispieva k zvýšeniu šancí otehotnieť. Po šiestich mesiacoch sa plodnosť u respondentiek prijímajúcich vitamín C zvýšila o 25% v porovnaní s 11 % žien v druhej skupinke, užívajúcej placebo.
Mlieko, syry, jogurty a potraviny s vysokým obsahom vápnika a vitamínu D
Výskumy dokazujú, že potreba vápnika sa v spermiách zvyšuje niekoľko posledných sekúnd pred oplodnením. Vápnik poskytuje energiu, ktorú spermia využíva na preniknutie do vajíčka. Iná americká štúdia zas potvrdila, že u žien trpiacich syndrómom polycystických vaječníkov (charakteristického neovulačnými cyklami), vápnik a vitamín D dopomohli obnoviť normálny menštruačný cyklus.
Chudé červené mäso, ustrice a iné potraviny s vysokým obsahom zinku
Málo zinku v mužskom organizme značí menej spermií, ich menšiu pohyblivosť, menej semena a dokonca neplodnosť. Nedostatok zinku môže ovplyvniť aj plodnosť u žien a to predlžovaním menštruačného cyklu, čo má za následok zriedkavejšiu ovuláciu.
Mastné ryby, ľanové semienka, orechy a potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín
Telo využíva omega-3 mastné kyseliny na produkciu hormónov zvaných eikozanoidy. Tie zvyšujú prívod krvi do maternice. Ženám, ktoré chcú otehotnieť, prípadne už sú gravidné, sa odporúča obmedziť konzumáciu veľkých a dlhovekých rýb typu žralok, mečiar, sumec, tuniak a sleď kráľovský, keďže obsahujú veľa ortuti. Väčšina ostatných rýb dostupných v obchodnom reťazci má však malý obsah ortuti a ich jedenia sa určite netreba obávať.
Čo NIE?
Káva, kofola a iné potraviny s obsahom kofeínu
Kofeín vraj negatívne ovplyvňuje plodnosť a prispieva k potratu, hoci viaceré výskumy to popierajú. Kofeín má vplyv na ovuláciu, predovšetkým na zmenu hladiny hormónov a zvyšuje riziko vzniku inzulínovej rezistencie. Jedna americká štúdia sledujúca vplyv rôznych látok na plod ale prišla k záveru, že menej ako tri šálky kávy denne plodnosť neovplyvnia.