Presunúť na hlavný obsah

Olivový olej pre zdravie

Zdravie a relax

Olivový olej je kráľ kuchyne, aj keď z hľadiska častosti používania ešte stále nie slovenskej.

Tipy s olivovým olejom pre zdravie

- Nalejte si trochu olivového oleja do misky, jemne ho posoľte alebo pridajte drvené čerstvé bylinky (bazalka, oregano, tymian, rozmarín) a namáčajte si doň čerstvý celozrnný chlieb alebo pečivo. Môžete si ním krajec chleba aj pokvapkať.

- Ak si chcete znížiť cholesterol, denne zjedzte dve polievkové lyžice kvalitného extra virgin olivového oleja a dve polievkové lyžice ovsených vločiek ako zdroja rozpustnej vlákniny.

- Kvalitný olivový olej má vysokú odolnosť proti teplotám, takže ho možno používať aj na tepelnú úpravu jedál. Druhá vec je však, že pri dlhej tepelnej úprave sa v ňom ničia mnohé prospešné látky, takže je na individuálnom zvážení, či panenského olivového oleja extra virgin z prvého lisovania nie je do teplej kuchyne škoda.

- Bod rozkladu extra panenských olivových olejov sa pohybuje v rozmedzí 180- 210°C, preto ho naozaj bez obáv z prepaľovania a tvorby karcinogénov možno použiť aj na varenie, pečenie, smaženie či fritovanie.

- Pri správnom skladovaní vydrží otvorená fľaška olivového oleja viac ako tri mesiace, neotvorená fľaška vydrží asi 18 mesiacov, ak je dobre chránená pred slnkom a teplom.

Jedna polievková lyžica olivového oleja priemerne obsahuje:

1,6 g nasýtených mastných kyselín (tie sa nachádzajú prevažne v tukoch živočíšneho pôvodu a zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi) 11,1 g nenasýtených mastných kyselín (majú priaznivý účinok najmä proti srdcovo-cievnym chorobám, najmä ak v strave nahradia nasýtené mastné kyseliny) 1,7 mg vitamínu E (8 % dennej dávky)