Toskánska kuchyňa
Rodáčka z Florencie - Sonia Vismanová, je majsterka varešky. Jej jedlá voňajú rozmarínom, nehanbia sa za cesnak a kúpu sa v kvalitnom olivovom oleji.
Zeleninový flan s fazuľkovým krémom
600 g kapusty
2 strúčiky cesnaku
vetvička rozmarínu
150 g bešamelu
75 g vyšľahanej šľahačky
2 bielka vyšľahané do tuhého snehu
2 žĺtky
soľ
čierne korenie
Fazuľový krém:
100 g fazúľ
2 PL nového olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky rozmarínu
soľ
čierne korenie
Postup
Kapustu nakrájame na drobno a podusíme do mäkka. Jačmenné krúpy uvaríme s 2 strúčikmi cesnaku a vetvičkou rozmarínu. Všetko zmiešame s bešamelom, vyšľahanou šľahačkou, snehom, žĺtkami, soľou a korením a dáme do formičiek (vysokých 5 cm a s priemerom 5 cm) vymastených olivovým olejom. Pečieme v trúbe na teplote 140° 20 minút.
Fazuľový krém: Fazule uvaríme do mäkka a potom rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme soľou a čiernym korením. Upečený flan podávame s fazuľovým pyré spolu s opečeným bielym chlebom a urestovaným prosciuttom (sušenou šunkou).
Zdroj: Katarína Sedláková
Foto: Ivan Majerský