Presunúť na hlavný obsah

Alergici, opatrne s exotickým ovocím!

Zdravie a relax

Na exotické ovocie by si mali do istej miery dávať pozor najmä alergici

A to platí aj pre pacientov alergických na pele rastlín, čiže tzv. respiračných alergikov. Čoraz častejšie sa totiž vyskytuje skrížená alergia medzi peľovými a potravinovými alergénmi. Znamená to, že pacienti alergickí na peľ brezy môžu zo skupiny exotického ovocia citlivo reagovať na kivi, liči či avokádo. U alergikov na peľ tráv, obilia a artemisie je okrem iných potravín pravdepodobná alergia na mango. Latexoví alergici majú v zozname možných skrížených alergií okrem banánov kivi, papáju, ananás, grep, figy, ďatle či passion fruit. „Potravinová alergia sa môže prejavovať rôznou intenzitou. Medzi miernejšie prejavy patrí tzv. orálny alergický syndróm – svrbenie v ústnej dutine, napríklad horného podnebia, opuch pier, pľuzgieriky na jazyku. Tieto prejavy sa vyskytujú predovšetkým u pacientov s alergiou na pele,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Abaffyová, imunoalergiologička z Bratislavy.

V prípade typickej potravinovej alergie dochádza k postihnutiu rôznych orgánových systémov, napríklad k opuchu jazyka, hltana, prejavom na koži, pacient má akútne bolesti brucha spojené s hnačkou, vracaním. "Kedysi som rada jedávala mango naložené v sirupe, tieto kompóty sa k nám v čase, keď sme ešte nemohli cestovať, dovážali z Kuby,” spomína si botanička a potravinová alergička Iveta Ježková žijúca striedavo v Bratislave a vo Viedni. "Už v tom období mi po ňom bývalo nevoľno, ale nikdy som si to nespojila s nejakou alergiou. Až keď som po prvý raz ochutnala čerstvé mango, do desiatich minút som ostala celá fľakatá, koža ma svrbela, opuchla som a ostalo mi zle. Vtedy som pochopila, že som na mango alergická.”

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravdu

Foto: Dávid Popovič pre Pravdu