Papája nazýva sa aj ,,melón trópov" a je to oválne ovocie so žltozelenou šupkou, vnútri s červenkastooranžovou dužinou. Zrelá je vtedy, keď pod tlakom bruška prsta šupka jemne povolí, dužina má konzistenciu masla pri izbovej teplote, je šťavnatá, ružová až červená, vonia po marhuliach. Obsahuje vitamíny A, C, enzým papaín podporuje odbúravanie tuku, má detoxikačné účinky a podporuje trávenie. Nezrelé plody nechajte dôjsť pri izbovej teplote. Ovocie pozdĺžne rozkrojte na polovicu, zrniečka pripomínajúce nepomleté čierne korenie odstráňte lyžicou. Pokvapkajte citrónovou šťavou a dužinu vyberajte lyžicou. Cena: 2,32 eura (69,90 Sk)/ks
Mango má tvar obličky so zelenkasto-červenou až žltou šupkou. Šťavnatá dužina obkolesuje veľkú kôstku. Čím je zrelšie, tým aromatickejšie vonia. Zrelosť skúšame tlakom prsta. Chuť je sladká, niekomu pripomína broskyňu. Zo všetkých plodov má najvyšší obsah provitamínu A, obsahuje aj veľa vitamínu C. Po dĺžke ho rozkrojte na tretiny, pričom vzniknú akoby dve protiľahlé misky a v strednej tretine ostane kôstka. Z misiek vcelku lyžicou vylúpnite dužinu a pokrájajte ju na kocky. Z kôstky dužinu odkrojte nožom. Môžete ho jesť len tak, podávať k dezertom, ako predjedlo so šunkou alebo použiť do mixovaných nápojov. Pozor, šťava z manga zanecháva nevyprateľné fľaky a žalúdkari by nikdy nemali mango kombinovať s mliekom ani alkoholom! Cena: 0,66 eura (19,90 Sk)/ks
Karambola nazýva a aj malajská hviezda, pretože má po rozkrojení tvar päť- či šesťcípej dekoratívnej hviezdy. Po umytí možno jesť aj hladkú šupu. Je bohatá na vitamín A, C, vápnik a železo. Zrelá má jantárovožltú farbu. V špicoch hviezdy sa nachádzajú trpkasté látky, karambola chutí jemnejšie, ak sa odkroja a plod sa mierne posolí. Skladuje sa v chlade. Osvieži v ovocnom šaláte, používa sa ako dekorácia rôznych jedál. Cena: cca 1,49 eura (45 Sk)/ks
Kumkvát je minivydanie pomarančov, ktoré sa však môže jesť aj so šupkou. Zrelé sú oranžové oválne plody. Chutia ako kyslejšie pomaranče, majú vysoký obsah vitamínu C a minerálov. Skladujú sa v chlade. Jedia sa len tak, v ovocných šalátoch, môžu sa zmraziť a použiť do nápojov namiesto kociek ľadu, chutia dokonca aj nakladané či podusené. Cena: 1,988 eura (59,90 Sk)/kg
Liči sa hovorí aj čínska slivka. Zrelý červenkastý plod má pomerne tvrdú šupu a biela rôsolovitá dužina vzdialene pripomína egreš. Šupku stačí stlačiť, pukne a ľahko sa dá odstrániť. Najlepšie je liči čerstvo vylúpnuté zo šupy, sladko-aromatické, bohaté a vitamíny B a C. Vnútri má ešte kôstku, ktorú treba vypľuť, takže sa konzumuje podobne ako čerešňa. Vhodné je aj do ovocných šalátov. Príbuzným ovocím je rambutan, ktorého šupu treba narezať nožom. Cena: 2,29 eura (69 Sk)/kg za liči, 4,65 eura (140 Sk)/200 g tácka rambutanov Kaki sa podobá na oranžovú rajčinu, zrelé je na ohmat poddajné, akoby malo vnútri želé. Vtedy je sladké ako med. Obsahuje veľa vitamínu A, C, vápnika. Umyte ho, odstráňte horné lístky, nakrájajte na mesiačiky ako rajčinu a dužinu vyhryzte. Niekto ho konzumuje aj so šupkou, prípadne si ho pokvapká citrónovou šťavou. Môžete ho aj prekrojiť na polovicu a vyjesť lyžicou. Cena: 0,40 eura (11,90 Sk)/ks
Physalis dostanete kúpiť v umelohmotných nádobkách ako na cherry rajčiny. Každá oranžová bobuľa veľkosti čerešne, veď sa židovskou čerešňou aj nazýva, je uzatvorená v obale zo suchých okvetných lístkov. Skladuje sa v chlade a suchu, okvetie jednotlivých plodov sa odstráni až pred konzumáciou. Osviežujúci plod nemá kôstku. Obsahuje vitamíny A, B, C, minerálne látky. S roztvorenými okvetnými lístkami sa používa ako dekorácia jedál, nápojov. Do ovocných šalátov je vhodné bobuľu rozpoliť, dužina lepšie prijíma cukor. Cena: 0,83 eura (24,90 Sk)/100 g
Granátové jablko má tvar cibule s hladkou, kožovitou šupkou. Dozreté plody sú červenožlté. Plod treba rozrezať na dve polovice a lyžičkou vyjesť rôsolovité jadierka. Obsahujú veľa vitamínu C, vápnika a železa. Chuť je sladko-kyslastá, vôňa pripomína červené ríbezle. Vnútorné kožovité šupy vytvárajúce komôrky sú horké! Uzatvorený plod vydrží v chladničke až dva mesiace, vnútrajšok nakrojeného treba v ten deň zjesť, lebo vyschne. Vhodné je do ovocných šalátov, ku zmrzline, k sladkým jedlám. Chutná je aj samotná šťava, polovicu granátového jablka možno odšťaviť na odšťavovači na citrusy. Pozor však na odolné fľaky! Cena: 0,66 eura (19,90 Sk)/ks
(Ceny sme zisťovali v obchodnom reťazci Kaufland a Metro, december 2008)
Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravdu
Foto: archív