Haló, aj potravina môže byť liekom!
Funkčné potraviny – to je spojenie slov, ktoré znie priam honosne, pokrokovo. Možno si myslíte, že ste ich nikdy nejedli, ale určite sa mýlite.
Funkčné potraviny dostať kúpiť v bežných obchodoch a vyzerajú i chutia ako “normálna strava“. Na rozdiel od tradičných potravín sú však obohatené o aktívnu zložku, ktorá výrazným spôsobom prospieva ľudskému zdraviu. Naše poznatky o tom, ktoré zložky výživy prospievajú zdraviu, sa stále rozširujú. Určite ste už ikskrát čítali o probiotikách zlepšujúcich trávenie i imunitu, o tom, že máme jesť ryby, keďže obsahujú prospešné omega-3 mastné kyseliny chrániace pred srdcovo-cievnymi chorobami. Nové spojenie slov “rastlinné steroly“ v moderných margarínoch na znižovanie hladiny cholesterolu je takisto často používané v reklamách i článkoch o zdravom životnom štýle. Takisto ste už na pultoch obchodov iste zaevidovali hoci cereálie obohatené o vitamíny či vápnik, vajíčka so zvýšeným obsahom selénu, celozrnné produkty obsahujúce neupravené celé zrná alebo dokonca prídavok ľanových semien. A tak by sa dalo pokračovať. Jednoducho povedané, funkčné potraviny obsahujú zložku s významným zdravotným účinkom. Táto účinná zložka do nich môže byť pridaná umelo – napríklad probiotické kultúry do jogurtov či iných kyslomliečnych výrobkov, fluór a jód do kuchynskej soli, olejnaté semená do chleba či pečiva, rastlinné steroly do nátierkových tukov. Medzi funkčné potraviny sa však podľa MUDr. Kataríny Babinskej, PhD., zo Združenia pre zdravie a výživu zaraďujú aj také, ktoré majú prirodzene vysoký obsah účinných látok prospešných pre naše zdravie: napríklad cesnak a brokolica, zelený čaj, minerálne vody s vysokým obsahom horčíka a vápnika, ryby a podobne.
Nie sú to medikamenty
“Je však potrebné odlišovať poslanie funkčných potravín od medikamentov,“ zdôraznil pred časom doc. Ing. Peter Šimko, DrSc., z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave na seminári Nové trendy vo výžive. Funkčné potraviny nejestvujú vo forme tabletiek, kapsúl ani práškov. Aktívnou zložkou funkčných potravín sú prirodzené súčasti potravín – živiny alebo iné biologicky aktívne látky s ochrannými účinkami na organizmus. Tieto aktívne zložky musia mať prírodný pôvod a funkčná potravina môže byť prijímaná bez obmedzenia. Jej pozitívny vplyv však musí byť vedecky preukázaný. “Na Slovensku sú najznámejšou skupinou funkčných potravín fermentované mliečne produkty – jogurt, zakysanka, acidofilné mlieko, kefír a podobne, ktoré obsahujú buď len probiotiká, alebo probiotiká kombinované aj s prebiotikami podporujúcimi rast probiotík v čreve,“ tvrdí prof. RNDr. Libor Ebringer, DrSc., známy propagátor tradičnej nepasterizovanej bryndze. Mimochodom, aj tá sa považuje za funkčnú potravinu, veď bolo dokázané, že jej pravidelná konzumácia okrem iného znižuje hladinu cholesterolu. Funkčné potraviny by mali tvoriť súčasť bežnej výživy – mali by sa jesť pravidelne, v primeraných množstvách. “Neplatí, že čím viac funkčnej potraviny človek zje, tým bude zdravší,“ podotýka MUDr. Babinská. Nie sú teda zázračným prostriedkom na odstránenie zdravotných problémov, ale súčasť aktívneho životného štýlu na podporu zdravia. V dnešnom svete hromadnej výroby surovín, keď kvalita bežne dostupných pokrmov stále klesá, sú vhodnou, aspoň čiastočnou, náhradou “výživovo prázdnej“ stravy.
Prišli k nám z Japonska
Kolískou funkčných potravín je Japonsko. “Starnutie japonskej populácie a rast nákladov na lekársku starostlivosť viedli vládu k podpore výskumu potravín, ktoré by pri pravidelnej konzumácii zamedzili vzniku ochorení,“ napísal MUDr. Ján Ondrejka z Úradu verejného zdravotníctva vo svojom článku o funkčných potravinách v časopise Bedeker zdravia. “V Japonsku musí funkčná potravina spĺňať tri podmienky: Je to potravina, čiže nie kapsula, tableta ani prášok, ktorá je vyrobená z prirodzene sa vyskytujúcich prísad. Mala by sa konzumovať ako súčasť dennej stravy a ak sa konzumuje, má špecifickú funkciu, ktorá spočíva v regulácii určitého procesu v organizme človeka.“ Funkčné potraviny majú najčastejšie priaznivý vplyv na srdce, znižujú krvný tlak, hladinu celkového a “zlého“ cholesterolu, upravujú trávenie, posilňujú imunitu, chránia pred rakovinou, zubným kazom, jednoducho – preventívne pôsobia proti civilizačným chorobám. Ich spotreba z roka na rok narastá. Výhodou je, že ich netreba hľadať v nijakých špeciálnych obchodoch. Stačí si správne vybrať v bežnom supermarkete.
Info:
Príklady obohatených funkčných potravín
- s obsahom probiotík: jogurty a iné kyslomliečne výrobky s obsahom probiotických kultúr, netermizovaná bryndza
- obohatené o vitamíny a minerálne látky: o fluór a jód kuchynská soľ, o kyselinu listovú niektoré rastlinné tuky, mliečne výrobky, džúsy (v zahraničí sa tento vitamín B9 pridáva aj do múky), o vitamín A, D rastlinné maslá, o vitamín C niektoré džúsy a džemy, o vápnik raňajkové cereálie, kaše, ale aj džúsy
- so zvýšeným obsahom vlákniny: raňajkové cereálie obohatené o vlákninu, chlieb a pečivo obohatené o semená olejnatých plodín
- obohatené o rastlinné steroly: niektoré druhy margarínov
- s omega-3 mastnými kyselinami: vajcia, nátierkové rastlinné tuky
- so selénom: vajcia, hydina, jogurty, kvasnice
Funkčné potraviny s prirodzene vysokým obsahom účinných látok
cesnak, brokolica, ryby (predovšetkým mastné), výrobky z ovsa (ovsené vločky), ľanové semeno, pohánka, pšeničné otruby, sója, tekvica, paradajky a výrobky z nich, minerálne vody s prirodzene vysokým obsahom horčíka a vápnika (a nízkym obsahom sodíka), kyslá kapusta
Účinky funkčných potravín
posilnenie imunitného systému, pamäti, rastu a telesného vývoja, zníženie hmotnosti, protirakovinový účinok, znižovanie koncentrácie tukov a cukru v krvi, odstránenie príznakov anémie, zlepšenie sexuálnej potencie, zlepšenie funkcií tráviaceho ústrojenstva, odstránenie porúch spánku, zvýšenie tvorby materského mlieka, zvýšenie ukladania vápnika do kostí...
Zdroj: Bianka Stuppacherová
Nie sú to medikamenty
“Je však potrebné odlišovať poslanie funkčných potravín od medikamentov,“ zdôraznil pred časom doc. Ing. Peter Šimko, DrSc., z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave na seminári Nové trendy vo výžive. Funkčné potraviny nejestvujú vo forme tabletiek, kapsúl ani práškov. Aktívnou zložkou funkčných potravín sú prirodzené súčasti potravín – živiny alebo iné biologicky aktívne látky s ochrannými účinkami na organizmus. Tieto aktívne zložky musia mať prírodný pôvod a funkčná potravina môže byť prijímaná bez obmedzenia. Jej pozitívny vplyv však musí byť vedecky preukázaný. “Na Slovensku sú najznámejšou skupinou funkčných potravín fermentované mliečne produkty – jogurt, zakysanka, acidofilné mlieko, kefír a podobne, ktoré obsahujú buď len probiotiká, alebo probiotiká kombinované aj s prebiotikami podporujúcimi rast probiotík v čreve,“ tvrdí prof. RNDr. Libor Ebringer, DrSc., známy propagátor tradičnej nepasterizovanej bryndze. Mimochodom, aj tá sa považuje za funkčnú potravinu, veď bolo dokázané, že jej pravidelná konzumácia okrem iného znižuje hladinu cholesterolu. Funkčné potraviny by mali tvoriť súčasť bežnej výživy – mali by sa jesť pravidelne, v primeraných množstvách. “Neplatí, že čím viac funkčnej potraviny človek zje, tým bude zdravší,“ podotýka MUDr. Babinská. Nie sú teda zázračným prostriedkom na odstránenie zdravotných problémov, ale súčasť aktívneho životného štýlu na podporu zdravia. V dnešnom svete hromadnej výroby surovín, keď kvalita bežne dostupných pokrmov stále klesá, sú vhodnou, aspoň čiastočnou, náhradou “výživovo prázdnej“ stravy.
Prišli k nám z Japonska
Kolískou funkčných potravín je Japonsko. “Starnutie japonskej populácie a rast nákladov na lekársku starostlivosť viedli vládu k podpore výskumu potravín, ktoré by pri pravidelnej konzumácii zamedzili vzniku ochorení,“ napísal MUDr. Ján Ondrejka z Úradu verejného zdravotníctva vo svojom článku o funkčných potravinách v časopise Bedeker zdravia. “V Japonsku musí funkčná potravina spĺňať tri podmienky: Je to potravina, čiže nie kapsula, tableta ani prášok, ktorá je vyrobená z prirodzene sa vyskytujúcich prísad. Mala by sa konzumovať ako súčasť dennej stravy a ak sa konzumuje, má špecifickú funkciu, ktorá spočíva v regulácii určitého procesu v organizme človeka.“ Funkčné potraviny majú najčastejšie priaznivý vplyv na srdce, znižujú krvný tlak, hladinu celkového a “zlého“ cholesterolu, upravujú trávenie, posilňujú imunitu, chránia pred rakovinou, zubným kazom, jednoducho – preventívne pôsobia proti civilizačným chorobám. Ich spotreba z roka na rok narastá. Výhodou je, že ich netreba hľadať v nijakých špeciálnych obchodoch. Stačí si správne vybrať v bežnom supermarkete.
Info:
Príklady obohatených funkčných potravín
- s obsahom probiotík: jogurty a iné kyslomliečne výrobky s obsahom probiotických kultúr, netermizovaná bryndza
- obohatené o vitamíny a minerálne látky: o fluór a jód kuchynská soľ, o kyselinu listovú niektoré rastlinné tuky, mliečne výrobky, džúsy (v zahraničí sa tento vitamín B9 pridáva aj do múky), o vitamín A, D rastlinné maslá, o vitamín C niektoré džúsy a džemy, o vápnik raňajkové cereálie, kaše, ale aj džúsy
- so zvýšeným obsahom vlákniny: raňajkové cereálie obohatené o vlákninu, chlieb a pečivo obohatené o semená olejnatých plodín
- obohatené o rastlinné steroly: niektoré druhy margarínov
- s omega-3 mastnými kyselinami: vajcia, nátierkové rastlinné tuky
- so selénom: vajcia, hydina, jogurty, kvasnice
Funkčné potraviny s prirodzene vysokým obsahom účinných látok
cesnak, brokolica, ryby (predovšetkým mastné), výrobky z ovsa (ovsené vločky), ľanové semeno, pohánka, pšeničné otruby, sója, tekvica, paradajky a výrobky z nich, minerálne vody s prirodzene vysokým obsahom horčíka a vápnika (a nízkym obsahom sodíka), kyslá kapusta
Účinky funkčných potravín
posilnenie imunitného systému, pamäti, rastu a telesného vývoja, zníženie hmotnosti, protirakovinový účinok, znižovanie koncentrácie tukov a cukru v krvi, odstránenie príznakov anémie, zlepšenie sexuálnej potencie, zlepšenie funkcií tráviaceho ústrojenstva, odstránenie porúch spánku, zvýšenie tvorby materského mlieka, zvýšenie ukladania vápnika do kostí...
Zdroj: Bianka Stuppacherová