Lucia Barmošová: Pri varení mi radí mama aj svokra
Aj známe osobnosti musia jesť - a teda aj variť. Ako si rozumie s varechou Lucia Barmošová?
Ešte na základnej škole sme so sestrou pomáhali mamine robiť medovníčky a následne ich zdobiť. To nás veľmi bavilo.
Prvé jedlo, ktoré som sa naučila variť, bola polievka demikát. Bola mimoriadne chutná a pri jej príprave ani nebolo čo pokaziť. Samozrejme, neskôr niektoré zložitejšie jedlá neraz skončili namiesto na stole v smetnom koši.
Mojím kurzom varenia bola mama a neskôr aj svokra. Svojím spôsobom trvá až dodnes - s mobilným telefónom pri uchu, keď si občas neviem dať s nejakým jedlom rady. Ale lákal by ma aj kurz najlepších špecialít jednotlivých krajín, to by určite bolo zaujímavé. Jedlá z morských živočíchov mám rada - dávam si ich v reštaurácii. Občas ich robievam aj doma na cesnaku - najmä krevety. Nie je to však príliš často, pretože môjmu manželovi morské živočíchy nechutia a je jednoduchšie variť jedno jedlo pre oboch, ako každému zvlášť.
Najčastejšie pripravujem jedlá z morčacieho a kuracieho mäsa, a nepohrdneme ani cestovinami. Ako mnoho žien aj ja preferujem jedlá, ktorých príprava nezaberie polovicu dňa.
Tip: Pred použitím drevenej dosky na krájanie ju nezabudnite opláchnuť studenou vodou. Vtedy nepohlcuje pachy.
Pácované mäso podľa Lucie Barmošovej
Suroviny:
asi 500 g kuracích prs (môže byť aj bravčové pliecko či krkovička - podľa chuti, soľ, 2 vajcia - žĺtky, kryštálový cukor, vegetu (najlepšia je Zdravita - neobsahuje glutaman), maizena a worcesterská omáčka.
Postup: Žĺtky zmiešame s 2 lyžicami kryštálového cukru, 2 lyžicami Zdravity, 2 lyžicami maizeny, pokvapkáme worcesterskou omáčkou. Nakrájané posolené mäsko necháme v tomto páci jeden deň. Potom len osmažíme na panvici. Podávať ho môžeme s ryžou alebo so zemiakmi.
Prajem vám dobrú chuť!
Zdroj: Elena Zemková pre Pravda Ženy
Foto: Archív TV JOJ