Presunúť na hlavný obsah

Nech to má šťavu!

Zdravie a relax

Fungujte na sto percent so stopercentnými šťavami! Na mysli však máme balené surové neriedené šťavy, prípadne čerstvé ovocné a zeleninové, ktoré sa už dajú kúpiť v stánkoch nákupných centier. Alebo si ich pripravíte na odšťavovači doma.

Pozor však na cenovo výhodné škatuľové džúsy a nektáre z regálov supermarketov. Obsahujú veľa pridaného cukru a konzervačných látok. Čerstvé biošťavy spoznáte aj podľa toho, že musia byť skladované v chladiacom boxe.

Väčšina z nás neje postačujúce množstvo ovocia a zeleniny, vďačíme za to hektickému životu. "Ľudia neprijímajú dostatočné množstvo vitamínov aj preto, že si buď vyberajú nevhodné potraviny, alebo v nich účinné látky zničia nešetrnou technologickou úpravou," myslí si odborník na zdravú výživu MUDr. Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl v Bratislave.

Podľa MUDr. Igora Bukovského z bratislavskej Ambulancie klinickej výživy môžu byť čerstvé, odstredené šťavy vhodným doplnkom výživy u oslabených ľudí, detí, pacientov po operácii, u športovcov alebo pri detoxikácii. Môžu byť však aj súčasťou jedálneho lístka zdravých ľudí, ale nemali by byť náhradou za zeleninu a ovocie. Množstvo vypitej šťavy závisí od dôvodov užívania, zdravý človek nepotrebuje viac ako 150 - 300 ml denne. "Najlepšie je piť také šťavy pred jedlom, hoci citrusové neodporúčam piť nalačno ľuďom, ktorí trpia nadmernou tvorbou žalúdočnej kyseliny alebo vredovou chorobou žalúdka či dvanástnika," tvrdí MUDr. Bukovský.

Podľa doktora Minárika sú najlepšie na raňajky ako rýchly zdroj energie po dlhom "lačnom" období v noci.

Soft nápoje - bez výživovej hodnoty
Čerstvé ovocné či zeleninové šťavy sú doslova bombou pre naše zdravie. Ich hlavnou výhodou je ľahká stráviteľnosť. Málokto zje na posedenie celý ananás, dva deci ananásovej šťavy sa dá vypiť bez problémov. Musíme si uvedomiť, že ,soft nápoje", resp. nealko nápoje, rôzne limonády a malinovky sa od surových stopercentných ovocných a zeleninových štiav veľmi odlišujú. Možno síce obsahujú nejakú ovocnú zložku, ale predovšetkým vodu, cukor, pridané farbivo a arómu. Light verzie nekalorické sladidlá. Môžu byť sýtené, nesýtené, vitamíny či minerály môžu mať pridané umelo, často obsahujú kofeín, chinín, mlieko či alkohol. "Obsah cukru v nealko nápojoch býva obyčajne vysoký, 8 až 13 gramov na jedno deci," vysvetľuje MUDr. Minárik. Je v nich teda veľa pridanej energie, pol litra koly má napríklad 1 100 kJ. Vysoký glykemický index takýchto nápojov spôsobí krátkodobé nasýtenie a následný hlad. Nekontrolovaná spotreba takýchto limonád prispieva k nadváhe a obezite.

Nie je džús ako džús
Ovocné a zeleninové džúsy na rozdiel od soft nápojov obsahujú vodu a extrakt z ovocia a zeleniny. Môžu, ale nemusia obsahovať pridaný cukor. Viacerým nemožno uprieť vitamíny, karotén, vápnik či draslík. Obyčajne však neobsahujú nijakú vlákninu, takisto majú vysoký obsah cukru a celkovej energie. "V kvalite takýchto nechladených ovocných a zeleninových štiav jestvujú obrovské rozdiely," upozorňuje odborník.
"Stopercentné džúsy patria pri rozumnej konzumácii do zdravej výživy. Pre nízku cenu sú však, bohužiaľ, väčšinovým fenoménom prisládzané nektáre, čiže riedené šťavy, ktoré pijú najmä deti."

Surové ovocné a zeleninové šťavy majú tú výhodu, že ide o tekuté extrakty buď z celých plodov alebo z lisovanej dužiny. Sú bez pridania koncentrátu, cukru, ďalších chemikálií, obsahujú aj vlákninu. Treba si však uvedomiť, že majú pomerne vysoký obsah prírodného cukru, takže sú tiež kalorické.
"Prírodné šťavy však ako jediné kalorické nápoje patria do zdravej výživy," zdôrazňuje MUDr. Peter Minárik.
"Zásadne by však malo ísť o šťavy bez pridaného cukru a ďalších aditív a ak je to možné, vyrobené z celej dužiny i šupiek, čiže s vlákninou. Najlepšie sú čerstvo pripravené alebo čo najšetrnejšie upravené."
Jestvujú totiž aj chladené šťavy v tetrapakoch, pomarančová je vylisovaná najmenej z 9 pomarančov, jablková z 11 jabĺk, karotková z 25 karotiek. Sú ošetrené jemnou pasterizáciou, takže v chlade vydržia až tri mesiace. Po otvorení ich však treba vypiť do dvoch dní.

 Ak odšťavujeme doma na odšťavovači, vedzme, že čerstvú šťavu treba vypiť ihneď, alebo zvyšok pokvapkať citrónovou šťavou, prikryť a uskladniť v chladničke. Keď zhnedne, veľa látok už zoxidovalo, ale to neznamená, že šťava je na vyhodenie. Pri kúpe džúsov a štiav však dobre zvážte pomer ceny a kvality.

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravda Ženy
Foto: SHUTTERSTOCK