Presunúť na hlavný obsah

Odšťavte si ovocie pre zdravie

Zdravie a relax

Čerstvé šťavy obsahujú veľa hodnotných vitamínov. Viete aké majú niektoré šťavy účinky na vaše zdravie?

Ananásová: Pomerne vysoký obsah vitamínu C a karoténov, najväčšmi sa však cení pre vysoký obsah enzýmov, ktoré výrazne zlepšujú trávenie. Odporúča sa ľuďom s nízkym obsahom alebo nízkou kyslosťou žalúdočných štiav. To však platí len pre čerstvú šťavu, konzervy nie sú použiteľné.

Banánová: Vhodná pri žalúdočných a črevných kataroch ako diétna potravina, po hnačkách, počas zotavovania, pri výkrmných diétach.

Brusnicová: Používa sa proti hnačkám, pri zápaloch horných a dolných močových ciest. Pomáha zabrániť vzniku obličkových kameňov. Už jedna osmina litra tejto šťavy denne pôsobí preventívne.

Grapefruitová: Vysoký obsah vitamínu C so zvláštnou väzbou pomáha v tele zadržiavať vápnik. Vysoký obsah kyseliny citrónovej pôsobí antisepticky na tráviaci systém a močové cesty. Zlepšuje chuť do jedla, látkovú premenu a krvný obeh. S pomocou riedenej grapefruitovej šťavy je možné urobiť očistnú kúru, pretože pomáha lymfe ,,sťahovať" toxíny z tkanív.

Jablková: Je zásadotvorná, obsahuje množstvo tráviacich enzýmov, zastavuje žalúdočnú koliku, pomáha liečiť choroby pečene a žlčníka vrátane žlčníkového piesku a kameňov, priaznivo pôsobí pri chorobách obličiek, močového mechúra, sleziny, zlepšuje krvotvorbu, znižuje krvný tlak. Pre vysoký obsah draslíka je vhodná pre pacientov s chorým srdcom a obličkami.

Pomarančová: Osviežujúca, je cenným zdrojom vitamínu C, vhodná pre ľudí s chorobami obličiek, dnou, reumatizmom, odporúča sa pri srdcových chorobách, infekčných a horúčkovitých ochoreniach.

Hroznová: Usmrcuje baktérie, vírusy, obsahuje polyfenoly, ktoré pôsobia ako silná preventívna látka proti rakovine, proti srdcovým chorobám, liečebné účinky sa líšia aj v závislosti od farby, z červeného hrozna pomáha pri málokrvnosti, z bieleho na žalúdočné a črevné katary, pri obličkových a močových chorobách.

Cviklová: mimoriadne cenný liek pri najrôznejších krvných chorobách - od anémií až po niektoré formy leukémie. Má silný zásadotvorný účinok, pomáha odvádzať splodiny metabolizmu, veľmi prospešná pri dne, reumatizme, roztrúsenej skleróze. Farbivá v nej obsiahnuté zvyšujú pevnosť krvných kapilár, pôsobí preventívne pred aterosklerózou, mozgovými príhodami, hypertenziou. Stimuluje činnosť pečene a žlčníka.

Mrkvová: Zásadotvorná, v ľudovej liečbe sa používa proti nervozite, astme, kožným chorobám, pri pečeňových chorobách, žltačke a črevných zápaloch. Cení sa najmä pre obsah karotenoidu betakaroténu, ktorý zrejme dokáže zastaviť rozvoj rakoviny. Podľa všetkého jej pravidelná konzumácia chráni aj pred rakovinou pankreasu.

Rajčiaková: Brzdí rast a množenie mikroorganizmov, preto sa odporúča pri virózach a infekčných ochoreniach. Bohatá na karotenoidy betakarotén a lykopén, ktoré sa považujú za najúčinnejšie protirakovinové prostriedky. Zlepšuje krvotvorbu, zvyšuje imunitu, napomáha vylučovanie žalúdočných štiav, zlepšuje trávenie, vhodná pri zápaloch podžalúdkovej žľazy, pri poruchách látkovej premeny.

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravda Ženy (Podľa encyklopédie liečivých potravín Liečba výživou)
Foto: SHUTTERSTOCK