Presunúť na hlavný obsah

Základné pravidlá pri mrazení potravín

Bývanie

Viete, ako mraziť potraviny a ktoré druhy pokrmov sa nehodia na zmrazovanie?

- teplotu v mrazničke treba nastaviť na najnižšiu hodnotu aspoň 6 hodín pred vložením čerstvého pokrmu
- nádoby neplňte celkom po okraj, pretože pri zmrazovaní pokrmy zväčšujú svoj objem
- skôr ako vrecko zatvoríte, treba z neho starostlivo odstrániť všetok vzduch, pretože vysušuje pokrm a môžu sa objaviť šedé fľaky a ,,omrzliny". Postihnuté miesta potom oxidujú a pôsobením chemických reakcií jedlo zapácha.
- jeden balíček by mal vážiť najviac 2 kg
- každý balíček by mal byť opatrený štítkom, na ktorom treba uviesť názov potraviny alebo pokrmu, dátum zmrazenia, množstvo a čas skladovania v mrazničke
- potraviny určené na zmrazenie treba spracovať podobne, akoby ste ich chceli okamžite použiť (treba ich umyť, očistiť, utrieť a vysušiť)
- do mrazničky sa nesmie dávať teplý pokrm
- z mäsa treba odstrániť kožu a tukovú vrstvu, pretože skracujú čas skladovania
- niektoré druhy potravín a pokrmov sa nehodia na zmrazovanie, napríklad: omáčky s obsahom vajec, majonéza, varené vajcia, všetky druhy šalátov, zeler a čerstvé rajčiny, varené zemiaky

Zdroj: -veg- pre Pravdu
Foto: Shutterstock