Presunúť na hlavný obsah

Voľný čas musí byť zábava

Rodinné vzťahy

Jarné prázdniny majú niektoré deti už za sebou, iné majú voľno práve teraz a ďalšie ešte len netrpezlivo čakajú. Ak chcete, aby si vaše dieťa voľno užilo a pritom nemôžete spolu nikam cestovať, zaujímavé veci môžete spolu robiť aj doma po práci.

Ponúkame vám niekoľko tipov.

Deti by mali byť aj v zime aspoň hodinku na vzduchu. Môžete napríklad spojiť prechádzku s nákupom. Nákup by však nemal trvať dlhšie ako samotný pobyt vonku. Preto si vopred premyslite, čo chcete kúpiť a ešte lepšie je ísť nakupovať niečo na večeru.

Cez prázdniny to však nemusí byť hotová pizza alebo koláč z pekárne. Čo keby ste si tentoraz niečo upiekli doma spoločne? Celé tajomstvo spočíva v tom, že si necháte na prípravu jedla dosť času a dáte priestor detskej fantázii. Večera nemusí vyzerať perfektne a v prípade potreby sa dá dochutiť aj na tanieri. Horšie, ako pokaziť večeru, je pokaziť si náladu. V kuchyni si môžete spolu s deťmi užiť veľa zábavy, a to takmer bez ohľadu na ich vek.

Na experimentovanie s prísadami je priam ideálna pizza. A za ňou by sa hodilo ešte niečo sladké. No a po dobrej večeri si môžeme namiesto telky či počítača oddýchnuť pri spoločenskej hre. Že tie, čo doma máte, vaše deti už nebavia? Verte, že vyrobiť si doma vlastnú spoločenskú hru nemusí byť ťažké.

Pedagogička Marianna Mikulová nám poradí, ako na to, ale možno sa necháte len inšpirovať a vytvoríte si doma niečo celkom nové. Aj tu platí, že rodičia by mali nechať deťom priestor na uplatnenie ich vlastnej fantázie a tvorivosti, ale ak bude mama či otec pri výrobe hry deťom asistovať, radosť z nej budú mať všetci. Tak nech sa páči: dobrú chuť a dobrú zábavu!

Pizza á la experiment
Na prípravu cesta si môžeme zvoliť viacero druhov receptov, ale pri každom treba čakať na vykysnutie aspoň 30 minút. Pre deti je to neuveriteľne dlhý čas, počas ktorého ich nenechajte odísť z kuchyne, ale snažte sa ich zabaviť prípravou prísad.

Predovšetkým si treba v kuchyni urobiť priestor: pre niekoho je to záhada, ale deti ho potrebujú aspoň trikrát toľko ako dospelí. Potom nech si nachystajú všetko kuchárske náčinie. Namiesto tupých príborových nožov im radšej dovoľte krájať krátkym nožíkom - pod vaším dozorom, krájanie, do ktorého musia dať všetku silu a bez efektu, ich inak odradí hneď na začiatku.
Z dosiek na krájanie vyberte tú najväčšiu (ako sme už varovali, deti potrebujú priestor!), keď sú nástroje nachystané, potom nech deti vytiahnu misiek, koľko chcú a do každej nech si počas čakania na cesto pripravia jednotlivé suroviny, ktoré chcú použiť.

Na cesto potrebujeme:
150 ml vlažnej vody,
jednu malú lyžičku cukru,
jedno droždie,
200 g hladkej múky,
jednu malú lyžičku soli,
50 g masla alebo rastlinného tuku (radíme vopred vybrať z chladničky, aby nebolo také tuhé)


Postup:
1. Do vody dajte cukor, droždie a nechajte vykysnúť.
2. Kvások dajte do múky s maslom a soľou.
3. Na doske dobre spracujte. Cesto sa nesmie lepiť a musí byť vláčne.
4. Nechajte kysnúť asi hodinu aj menej. Ak varíte s deťmi, cesto môžete nechať kysnúť v chladničke už cez noc.
5. Pečte pri teplote 190 °C asi 15 - 20 minút.
Toto je základ na 2 pizze, takže ak sa niečo "pobabre", vždy je ešte druhá šanca. Pizza je tenká, ale ak chcete hrubú, stačí pridať základné suroviny, cesto nevaľkať, ale vyliať na hranatý pekáč.
Z cesta sa dajú urobiť aj pizzové rožteky - stačí ho nakrájať na štvorčeky a každý môžete naplniť inou prísadou a okraje preložiť smerom do stredu.
Prísady volíme podľa chuti: základom býva rajčinový pretlak a štipka cesnaku. Keď sladké, tak s čokoládou!
Deti milujú čokoládu, a keď im do receptu zapracujeme trocha ovocia, nemusíme mať nijaké výčitky. Len pozor na vhodný odev: kuchynská zástera možno pomôže vám, aby ste sa neumazali. Deti by však pri varení potrebovali aj skafander...

Čokoládové fondue

Potrebujeme:
200 g mliečnej čokolády,
6 lyžíc mlieka,
50 g bielej čokolády,
2 banány,
2 nektárinky, prípadne aj jahody či broskyne z kompótu

Postup:
1. mliečnu čokoládu nalámeme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a pridáme mlieko. Zahrievame na strednom stupni asi 2 - 3 minúty, kým sa v mlieku začne čokoláda rozpúšťať.
Ak nemáme doma mikrovlnku, môžeme nalámanú čokoládu roztopiť na sporáku: dáme ju na tanierik položený na malom hrnci s vriacou vodou (tento krok absolvujeme bez blízkosti detí). V tom prípade čokoládu roztápame bez mlieka a zmiešame ju s mliekom, až keď je horúca.
3. Čokoládu s mliekom potom v miske vymiešame do hladka. Toto zvládnu aj deti samy.
4. Mliečnu čokoládu vzápätí prelejeme do šálok alebo do misiek.
5. Rovnako rozpustíme aj bielu čokoládu, ale bez mlieka.
6. Z bielej čokolády kvapneme do stredu každej šálky či misky.
7. Ovocie nakrájané na malé kúsky napicháme na ozdobné špáradlá a veselé namáčanie sa môže začať.

Cigánka pre začiatočníkov

"Cigánka" je jednoduchý koláč bez kysnutia a bez vaľkania cesta, ktorý hravo zvládnu aj deti.
Príprava trvá spolu asi 20 minút a tak je "Cigánka" dobrý tip, ako rýchlo a ľahko napiecť s malými nedočkavcami.

Potrebujeme: 
1/2 litra mlieka,
40 dkg hladkej múky,
2 veľké lyžice kakaa,
2 vajíčka,
30 dkg cukru,
1,5 dcl oleja,
1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny,
1 prášok do pečiva,
1 vrecúško vanilkového cukru (alebo vanilky),
1 malá lyžička mletej škorice (alebo vrecúško škoricového cukru),
4 veľké lyžice lekváru (najlepšie výraznejšie kyslý - ríbezľový, na vyváženie chute), hrozienka (množstvo podľa chuti), kokosová múčka (množstvo podľa chuti) a prípadne aj trocha ďalších prísad (napr. mleté orechy), sladká smotana na šľahanie.

Postup:

Všetky prísady spolu jednoducho zmiešame a vylejeme na vymastený hlbší plech (jemne posypaný hladkou múkou, aby sa cesto nepripieklo).
Pečieme v predhriatej rúre na strednom stupni prvých 5 minút, potom stíšime na minimum.
Prvých 10 minút rúru neotvárame, aby sa cesto "nezľaklo", po 10 minútach pečenia skontrolujeme nožíkom v strede koláča, či je už tuhé alebo sa ešte lepí.
Podľa potreby dopečieme ešte asi 2 - 5 minút.
Koláč pokrájame a po vychladnutí ozdobíme šľahačkou.

Zdroj: Zora Handzová pre Pravdu Ženy
Foto: Shutterstock