Presunúť na hlavný obsah

Jogurtová vakcína môže nahradiť nepríjemné injekcie

Zdravie a relax

Namiesto nepríjemného vpichu ihly do svalu môže byť očkovanie proti chorobám chutné ako pitie jogurtového nápoja či jedenie jogurtu.

Vedci totiž objavili nový spôsob podávania vakcíny s využitím schopností probiotických kultúr. Probiotiká sú zdravé baktérie, ktoré sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty alebo syry.

Chutnú vakcínu zatiaľ výskumníci z Feinbergovej školy medicíny v USA úspešne otestovali na očkovanie proti účinkom antraxu. Sú však presvedčení, že sa im podarí vyvinúť aj "jogurtové" vakcíny proti rakovine prsníka či rôznym infekčným ochoreniam. Aj tie by sa namiesto injekcií podávali ústne vo forme probiotických mliečnych výrobkov.

Okrem príjemnejšej bezbolestnej aplikácie má nový spôsob očkovania aj iné výhody, píšu autori výskumu v štúdii, ktorú zverejnil odborný žurnál Proceedings of the National Academy of Sciences. Oproti vpichovaniu vakcíny do svalu totiž jej užitie cez tráviaci systém naplno využíva schopnosť tela brániť sa cudzorodým látkam.

"Vakcínu prehltnete a baktérie začnú kolonizovať vaše črevá a produkovať vakcínu. Tá sa následne rýchlo dostane do celého tela. Ak sa vám totiž podarí aktivovať imunitný systém v tráviacej sústave, získate oveľa silnejšiu imunitnú reakciu organizmu, ako to je pri vpichovaní vakcíny do svalu," uviedol hlavný autor štúdie profesor Mansour Mohamadzadeh.

Problém s vyvinutím takejto perorálnej vakcíny bol v tom, že obsahuje proteín, ktorý prechodom cez tráviacu sústavu do tenkého čreva stráca účinnosť. Mohamadzadeh s kolegami však zistil, že ak vakcínu "ukryjú" do probiotickej baktérie lactobacillus, dostane sa až na miesto určenia - do tenkého čreva.

Ďalšou výhodou jogurtovej vakcíny je, že využíva vlastnosti probiotík, ktoré sú samy osebe prospešné pre imunitný systém. Tradičné vakcíny, naopak, obsahujú chemikálie, ktoré podráždia imunitný systém a tak aktivujú účinky vakcíny. Tieto chemikálie však okrem svrbenia a napuchnutia miesta vpichu môžu vyvolať aj závraty a nevoľnosť.

Mohamadzadeh na záver štúdie uviedol, že jeho výskum teraz povedie k vyvinutiu viacúčelových "jogurtových" vakcín. Jeho cieľom je vyrobiť takú probiotickú vakcínu, ktorá bude chrániť naraz proti trom rôznym druhom rakoviny a dodal, že rovnaká technológia sa dá použiť na vytvorenie vakcíny proti chrípke, HIV či žltačke.

Zdroj: Miroslav Vajs pre Pravdu

Foto: Shutterstock