Časom overené pochúťky nesklamú
Pamätáte si ešte dni svojho detstva, šantenie u starých rodičov a omamnú vôňu čerstvo upečeného koláča? Nuž, na niektoré veci sa jednoducho nezabúda, zostanú v nás zakorenené navždy.
A spomienka na lásku, bezpečie a radosť bezstarostného detstva k nim určite patrí. Možno ste neraz dostali chuť zaspomínať si na tieto časy napríklad upečením koláča, ktorého vôňa z minulosti dodnes dráždi váš nos. Klasické sladké pečivo má na Slovensku viacero variácií - môžete si vyberať z pochúťok nepečených aj pečených, z kysnutého či nekysnutého cesta. Na prípravu plniek sa najčastejšie využívajú orechy, tvaroh, lekvár alebo mak. Práve pestovanie poslednej spomenutej suroviny sa stalo pri vstupe Slovenska do Európskej únie otázne. Vo väčšine členských štátov je zakázané - mak sa považuje za produkt, ktorý je základom pri výrobe omamných látok. Na Slovensku si tak ako v jednej z mála krajín môžete pochutnať na makovníku alebo makových šúľancoch.
A čo použiť na spestrenie?
Slovenský národ sa striedmym postojom k alkoholu pochváliť nemôže. Niet sa preto čo diviť, že obľúbeným dochucovadlom je práve rum - alebo skôr "um" či "tuzemák". Ak chcete dodať plnke šťavu, pomôžu vám klasické sušené hrozienka, ktoré ste vopred namočili do vody (môže byť aj s prímesou rumu). Vrch koláča môžete ešte pred pečením ozdobiť sladkou posýpkou pripravenou tak, že rozmrvíte rovný diel masla, práškového cukru a krupicovej múky.
PLUS
Recept týždňa - Moravské koláče
90 minút na prípravu 12 minút pečenia 4 porcie 2 plnky Potrebujeme 500 g polohrubej múky 30 g droždia 120 g kryštálového cukru 100 g pokrmového tuku 2 žĺtka 0,3 l mlieka štipku soli 200 g džemu 1 ks vanilkového cukru citrónovú kôru Posýpka 40 g práškového cukru 50 g polohrubej múky 30 g masla
1. Z časti vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk, žĺtky a soľ. Pridáme kvások, mlieko a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
2. Z vykysnutého cesta urobíme guľky, dáme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu kysnúť. V strede každej guľky urobíme jamku, okraje potrieme žĺtkom a do jamky dáme náplň (tvaroh a džem). Posypeme posýpkou a pri teplote 200 - 220 stupňov upečieme (asi 12 minút). Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Lenka Gerfelová, majsterka cukrárka zo SOŠ Na Pántoch v Bratislave, pre Recepty, prílohu Pravdy
Text: Elena Zemková pre Pravdu