Čo hovorí na čokoládu dnešná medicína?
Kto by ju nemal rád. Lahodná mliečna, príjeme horká či s rôznymi príchuťami. Neoddolali ste? Nevadí, lekári ju v rozumnej miere odporúčajú.
Čokoláda vraj ukrýva malé množstvo bielkovín, niektoré minerálne látky, draslík a horká čokoláda navyše obsahuje horčík a železo, ktoré napomáha dopravovať kyslík do mozgu. Horká čokoláda je obohatená o flavonoidy, antioxidačné látky, dôležité pre správne fungovanie ciev a takisto znižujúce riziko ochorenia srdca. Horká čokoláda znižuje krvný tlak. Vedci zistili, že činnosti mozgu aj kapacite pamäti prospieva mliečna čokoláda. Biela čokoláda je najbohatšia na vápnik, pozitívne pôsobí na nervovú sústavu a zrážanlivosť krvi. V porovnaní s ostatnými druhmi čokolád obsahuje dvojitú dávku vitamínu A. Tuky v tele zabezpečujú pomalšie trávenie a dlhodobú sýtosť.
Bohužiaľ, v čokoláde nenájdeme len pozitíva. Pre vysoký obsah tukov (asi 30 percent hmotnosti) a cukrov často pôsobí nepriaznivo na organizmus. Lekári pri konzumácii čokolády upozorňujú, že aj tu platí pravidlo všetko s mierou. Čokoláda vplýva na vylučovanie endorfínov z tela a to zabezpečuje pocit pohody. Aj slávny milovník žien Giacomo Casanova pripisoval svoje úspechy účinkom čokolády. Táto pochutina obsahuje kyselinu valérovú, ktorá pôsobí antistresovo a upokojujúco. Fytosteroly môžeme prirovnať k feromónom, ktoré zapríčiňujú atraktivitu v očiach partnera. Vďaka teobromínu (alkaloid z kakaových bôbov) a kofeínu má návykový charakter a zvyšuje chuť na sex. Je dokázané, že pri konzumácii čokolády je intenzita intímneho života vyššia a tiež záleží aj na výške obsahu kakaa v čokoláde. Ale všetko s mierou. Prieskumy dokazujú, že 15 percent mužov a až 40 percent žien je v západných krajinách v nejakej miere závislých od čokolády.
Text: Veronika Vavrová pre Pravdu
Foto: Shutterstock