Každému druhému Slovákovi chutí najmä ovocný čaj
Čaj pochádza z Číny. Podľa starej čínskej povesti objavil blahodarné účinky čaju cisár Šen-nung – učenec a liečiteľ.
Jedného dňa v roku 2737 pred n. l., keď odpočíval pod divokým čajovníkom, ľahký vánok vetra odtrhol niekoľko lístkov, ktoré spadli do vriacej vody. Cisár s údivom zistil, že nápoj má lahodnú osviežujúcu a povzbudzujúcu chuť. Tak bol objavený čaj.
Prvý písomný záznam o čaji pochádza až z 3. storočia pred n. l., keď ho slávny čínsky lekár Chua Tchuo odporučil na posilnenie sústredenia a zahnanie únavy. Jasno nie je ani v písanej forme slova čaj alebo tchu (tu), pretože rovnaký čínsky znak používali aj pre druh bodliaka. Jediný rozdiel spočíva v zmene výslovnosti, ku ktorej došlo niekedy v rokoch 206 pred n. l. až 220 n. l., keď cisár dynastie Chan nariadil v prípade, ak ide o čaj, vyslovovať znak ako čcha. Do 3. storočia n. l. sa nápoj pripravoval ako liek alebo tonikum z čerstvo nazbieraných zelených lístkov planých čajovníkov. Postupne sa vyvinul proces sušenia a spracovania lístkov. V priebehu 4. a 5. storočia popularita čaju rýchlo rástla po celej Číne a v údolí rieky Jang-c'-ťiang boli založené nové čajové plantáže.
A čo hovoria na čaj Slováci?
Podľa prieskumu nákupného správania domácností GfK Consumer Tracking takmer 90 percent konzumuje pravidelne alebo občasne čaj. Prevažná väčšina (97 percent) z nich uprednostňuje porciovaný čaj. Slováci skonzumujú ročne viac ako 1 200 ton porciovaného čaju. Najobľúbenejšími sú stále ovocné čaje, ktoré pije viac ako polovica Slovákov. Druhým najobľúbenejším druhom sú bylinné čaje, ktoré pije štvrtina Slovákov. Na treťom mieste sú čierne čaje, ktoré má v obľube 12 percent Slovákov a ako posledné v rebríčku obľúbenosti sa umiestnili zelené čaje, ktoré pije zatiaľ iba každý desiaty Slovák. Tento prieskum hovorí, že najviac Slovákov, až 53 percent, obľubuje ovocné čaje rôznych príchutí, ktoré na rozdiel od čiernych a zelených čajov neobsahujú kofeín. Podľa vyjadrenia Viliama Matušeka zo spoločnosti Baliarne obchodu Poprad, ktorá má dominantné postavenie na slovenskom čajovom trhu, predstavuje najvyšší podiel v predaji ovocného čaju v prvom polroku 2008 lesná zmes a veľmi obľúbená kombinácia chutí jablko – škorica. "Napriek stálej obľube ovocných čajov trendy na Slovensku aj vo svete naznačujú, že s rastúcim trendom zdravého životného štýlu postupne klesá spotreba ovocných čajov. V porovnaní s rokom 2006 sa spotreba ovocných čajov znížila o 4 percentá. Očakávame, že segment ovocných čajov bude v budúcnosti postupne klesať na úkor zdravších bylinných alebo zelených čajov," dodáva Viliam Matušek. S trendom postupného odklonu od lekárskej medicíny ku tradičnej bylinkárskej sa spotrebitelia čoraz častejšie spoliehajú na liečivé účinky bylinných čajov. Tohtoročné prieskumy potvrdili, že v porovnaní s rokom 2006 pozorujeme 6-percentný nárast objemu spotreby porciovaných bylinných čajov na Slovensku, z 19 percent v roku 2006 na súčasných 25 percent. "Postupne sa z bylinného čaju stáva čaj moderného životného štýlu ľudí, ktorí sledujú trendy fitnes a wellness. Nárast spotreby bylinných čajov odzrkadľuje aj nástup trendu prevencie proti chorobám prostredníctvom klasických domácich bylín, ktoré Slováci veľmi dobre poznajú odpradávna," komentuje výsledky prieskumu Viliam Matušek, marketingový riaditeľ spoločnosti Baliarne obchodu Poprad.
Celosvetovo bol zaznamenaný postupný pokles spotreby čierneho čaju, ktorý bol po dlhé desaťročia ďaleko pred ostatnými druhmi čajov. Zhruba 12 percent Slovákov dáva v súčasnosti prednosť čiernemu čaju, čo je o 3 percentá menej ako v minulom roku. Pokles v pití čierneho čaju pravdepodobne spôsobuje nárast veľkého množstva iných alternatív, ako sú bylinné alebo zelené čaje. V súvislosti so zmenou životného štýlu sa predpokladá, že záujem o zelený čaj sa v budúcnosti postupne zvýši aj pre vysoký podiel antioxidantov, ktoré sa tak často skloňujú v súvislosti so zdravým životným štýlom.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Shutterstock