Presunúť na hlavný obsah

Dámy, pozor na kosti!

Zdravie a relax

Osteoporóza je strašiakom dnešnej doby. Viete, ako sa proti tejto chorobe brániť?

Osteoporóza je ochorenie charakterizované znížením hustoty kostí, čo má za následok zvýšenie rizika zlomenín stavcov, horného konca stehnovej kosti a zápästia. Najčastejšie postihuje ženy vo veku nad 50 rokov. K najúčinejšej prevencii osteoporózy jednoznačne partí eliminácia sedavého spôsobu života. Pohyb si každý prispôsobí svojmu veku. K odporúčaným aktivitám odborníci zaraďujú predovšetkým chôdzu, beh, tenis a tanec.

Pacienti by tiež mali prestať fajčiť, obmedziť konzumáciu alkoholu a upraviť si stravovanie. Jedálniček človeka trpiaceho osteoporózou musí obsahovať dostatok vápnika a vitamínu D. Práve tento vitamín sa podpisuje pod vstrebávanie vápnika a zároveň je významným prvkom v procese tvorby nových kostí. Hlavným zásobníkom vitamínu D pre ľudský organizmus je slnečné žiarenie.

To ale neznamená, že "vypekať" na slnku sa musíte od rána do večera. Potrebnú dávku "déčka" získate už za tridsať minút pobytu na čerstvom vzduchu. Medzi potraviny s vysokým obsahom vitamínu D patria ryby, pečeň a vaječný žĺtok. Starší ľudia už potrebujú doplnenie vitamínu D vo forme kvapiek, tabletiek a injekcií. Zložky stravy, ktorými zabojujete proti osteoporóze:

Vitamín K - je dôležitý pri tvorbe bielkovín v kostiach. S prechodným nedostatkom vitamínu K treba počítať napríklad pri liečbe antibiotikami. Zdroj: listová zelenina (hlávkový šalát, špenát, kapusta, kel)
Horčík - podieľa sa na tvorbe nových kostí. Jeho nedostatok môže byť spôsobený aj dlhodobým úžívaním diuretík (lieky podporujúce zvýšenie vylučovania moču) Zdroj:orechy, semiačka, zelená zelenina, ryby
Zinok - reguluje tvorbu kostnej hmoty. Jeho nedostatok spôsobuje okrem iného pomalé hojenie zlomenín Zdroj:červené mäso, hydina, celozrnné výrobky, strukoviny
Bielkoviny - sú základnou stavebnou jednotkou kostnej hmoty. Nedostatok bielkovín sa prejavuje v horšej tvorbe svalovej hmoty, čo u starších ľudí znamená slabé svaly a zvýšené riziko pádov Zdroj: mlieko a mliečne výrobky

Text:Nina Bacharová pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock