Presunúť na hlavný obsah

Wellness na vidličku

Zdravie a relax

Aj v slovenskom cestovnom ruchu pôsobí čoraz menej hotelov, ktoré svojim hosťom neponúkajú program wellness.

Pochopiteľne, k relaxu v bazéne, soláriách, pri masážach, aromaterapii, tai-či, inhaláciách, zábaloch, na kozmetike, športových aktivitách alebo meditáciách sa klasicky zostavený jedálny lístok nehodí. "Wellness na tanieri" neznamená však diétu, pri ktorej stačí ubrať zo sortimentu surovín a riadiť sa lekárskymi brožúrkami, ba ani nestačí do jedálneho lístka pridať naklíčenú pšenicu alebo mrkvovú šťavu. Takisto sa nedá vložiť znamienko rovnosti medzi pojmy wellness food a bio-produkty či organické potraviny.

Ucelená gastronomická filozofia
Podľa Róberta Šaradina z cateringovej spoločnosti Sharkam by sa dal wellness charakterizovať ako veľmi starostlivo zostavené menu s ohľadom na racionálnu výživu. Kvalitné a spravidla drahšie suroviny, viac regionálne ako exotické a predovšetkým čím najšetrnejšie spracované. Čerstvá zelenina a ovocie, netučné mäso, ryby, čerstvé bylinky, netradičné prílohy (kuskus, bulgur či z batátov), za studena lisované oleje a iba minimálne prehrievané. Šéfkuchárom radí technologické postupy, ktoré zachovajú v potravinách čo najviac výživových hodnôt a zároveň je jedlo ľahko stráviteľné – varenie v pare, pošírovanie, blanšírovanie, pečenie v alobale, restovanie, príprava jedla vo woku. Rozdiel oproti klasike spočíta aj vo výraznejšom dôraze na servírovanie, dekoráciu a čas podávania jedla. "Aj to najzdravšie jedlo, ak je podávané neskoro v noci, kombinované bez rozmyslu a nesprávne či nevzhľadne naservírované, môže mať presne opačný účinok," hovorí konateľ spoločnosti, ktorej wellness catering si žiadajú zatiaľ predovšetkým farmaceutické firmy a inštitúcie s ázijským kultúrnym zázemím.

Umenie šéfkuchárov
Majstri varešky sa obávajú, že wellness food a gastro umenie nemôže byť priveľmi vydarené manželstvo. Opak je pravdou. Celý koncept wellness sa dá totiž charakterizovať ako umenie šéfkuchára zostaviť také menu, aby vyhovelo náročným požiadavkám chuťových pohárikov hosťa, jeho oku, nosu i zdraviu. Slepačia rezancová polievka so šafranom a pošírovanými filetmi z kuracích pŕs, polievka z pasírovaných paradajok s čili julienne, šalát z radicchia a rukoly s vlašskými orechmi, hroznom a jablčným octom, feniklový šalát s karamelizovanými hruškami a údenými morčacími prsami, špíz z marinovaného jahňacieho mäsa s cherry paradajkami, olivami a jogurtovým dipom, prúžky zo sviečkovice z woku s brokolicou a píniovými orieškami, ryža basmati s kurkumou a jadierkami granátových jabĺk, zapečené cukety s tymianom a dressingom z olivového oleja a citrónovej šťavy, čerstvé figy s vanilkovým krémom, mozzarella s jahodami, medom, mätou a balzamikovou redukciou, jablkovo-rebarborový pohár s biel ou čokoládou – aj gastrotipy zo Sharkamu dokazujú, že wellness je skrátka priestor na naozaj dobrú gastronómiu.

Text: Soňa Hudecová pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský