Je jar. Čerstvá zelenina prichádza
Kuchár Richard Obenrauch z päťhviezdičkového hotela Tulip House v Bratislave má zásadu. Do nijakých fajnovejších receptov nedáva mrazenú zeleninu. Všetky pripravuje z čerstvej.
A vie prečo. Nie je to len pre krásu. Skladovaním a spracovaním čerstvá zelenina stráca obsah vitamínu C aj ostatných vitamínov. A keď si budeme myslieť, že sa vyhneme ich nedostatku tým, že budeme síce jesť zeleninu, ale varenú, mrazenú alebo dlho skladovanú, môže sa nám časom stať, že dopadneme ako námorníci Marka Pola. Dostaneme skorbut. Vieme vôbec, že ak sa niekto nedostane počas 3 až 4 týždňov k vitamínu C, môže aj zomrieť? Zrejme áno, pretože veľa ľudí dnes hltá tabletky vitamínov z lekárne...
Je to správna cesta? A nie je teraz najvhodnejší čas pripravovať si jedlá z čerstvej zeleniny, rôzne jarné dobroty? Napríklad šalát z cvikle... Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasťou diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Viete, aké má účinky čerstvý fenikel, ktorý dnes bežne dostať v supermarketoch? Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu.
Známy petržlen je bohatý na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, fosfor, horčík, síru. Vysoký obsah železa zabraňuje málokrvnosti. Treba ho tiež pridávať čo najviac do čerstvých zeleninových šalátov. A tak by sme mohli vymenovávať ďalej. Je jar, príde leto. Čas čerstvej zeleniny. Treba ju využívať čo najviac.
Text: Jana Véhgová pre Pravda Ženy
Foto: Shutterstock