Vláknina je upratovacia čata
Viete, prečo ľudia v chudobných krajinách nepoznajú cukrovku, rakovinu hrubého čreva, obezitu? Prečo tieto choroby trápia práve obyvateľov bohatšej časti sveta?
A prečo civilizačné choroby neobchádzali našich predkov? Môže za to paradoxne náš blahobyt.
Na našom stole sa bežne vyskytuje mäso, biely chlieb či pečivo, lúpaná ryža. Na rozdiel od ľudí z rozvojových krajín a tiež na rozdiel od našich predkov jedávame denne priemyselne upravované potraviny a pohŕdame potravinami v surovom stave. A práve vďaka týmto symbolom dostatku a pokroku svoje telo ochudobňujeme. Stravu si upravujeme až priveľmi a tým telu odopierame látku, ktorá je zodpovedná za dobré fungovanie trávenia a ktorá ho vie chrániť pred mnohými civilizačnými chorobami - vlákninu.
Čo je vláknina
Vláknina je vlastne nestráviteľná časť niektorých potravín, ale pre zdravie je nenahraditeľná. Vlákninu obsahuje rastlinná strava, najmä obilniny, celozrnné výrobky, vločky, strukoviny, zemiaky, nelúpaná ryža, orechy, ovocie aj zelenina, biela múka a lúpaná ryža nie. Kto jedáva podľa kuchyne starých materí kapustu, strukoviny, celozrnné pečivo a chlieb, robí to pre svoje zdravie.
Vláknina v ľudskom tele zabezpečuje najmä dobré fungovanie čriev - urýchľuje a zlepšuje trávenie. Kto prijíma dostatok vlákniny, robí dobrú službu nielen svojmu tráviacemu traktu, ale aj svojmu srdcu - vláknina je aj prevenciou infarktu. Spomaľuje vstrebávanie tukov, ale aj cukrov a posilňuje imunitu. Pôsobí ako ochrana pred žalúdočnými vredmi, pred obezitou aj pred rakovinou, najmä hrubého čreva. Dosť dôvodov na to, aby sme si na nej dali záležať.
Hrubšie jedlo telu chýba
Na súvislosť medzi niektorými civilizačnými chorobami a vlákninou sa prišlo už na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia. Dnes sa viac ako vtedy bojíme rakoviny a strážime si každé kilo navyše tým, že limitujeme svoj prídel tukov a cukrov. No zároveň každý druhý človek má problémy s trávením a rozmýšľa prečo.
Môže za to najmä prílišná úprava potravy. Čím viac sme si jedlo upravovali a zjemňovali, tým viac klesal prísun vlákniny - najmä odstránením hrubých častí zŕn pri príprave múky.
Čím viac a "lepšieho" jedla sme si chceli dopriať, tým viac sme zo svojho jedálneho lístka vyraďovali zložky, ktoré v črevách poriadne poupratujú - veľkou metlou a hrubou handrou. Na vlákninu sú totiž žalúdočné šťavy prikrátke, prebije sa v tráviacom trakte v nezmenenej podobe až do hrubého čreva. Vyčistí steny čriev a so sebou odnesie neporiadok - žlčové kyseliny, mastné kyseliny aj rakovinotvorné látky.
Význam vlákniny pre človeka
1. urýchľuje prechod potravy keď je stena čreva kratšie vystavená pôsobeniu prípadných škodlivých zložiek jedla a splodín látkovej premeny, znižuje sa výskyt zhubných nádorov hrubého čreva, prsníka, prostaty
2. znižuje hladinu cholesterolu v krvi tým odstraňuje hlavné riziko srdcovo-cievnych ochorení
3. viaže vodu a vyvoláva pocit sýtosti tým znižuje pravdepodobnosť vzniku obezity
4. spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi tým pomáha diabetikom udržať stabilnejšiu hladinu cukru
5. dáva energiu sliznici hrubého čreva tým pomáha ľuďom trpiacom chronickou zápchou, na hemoroidy, ale aj na žlčník
ZDROJ: Výskumný ústav potravinársky
Obsah vlákniny v niektorých potravinách
potravina g/100 g
jablká 1,8
hrušky 2,4
broskyne 1,4
nektárinky 2,2
marhule 1,0
ríbezle červené 4,7
ríbezle biele 4,0
ríbezle čierne 5,6
maliny 5,2
černice 4,0
pomaranče 1,8
banány 3,1
rajčiny 1,5
paprika zelená 1,9
orechy vlašské 2,7
orechy lieskové 3,5
kapusta červená 3,1
kapusta biela 2,7
zeler 3,7
mrkva 3,0
chren 6,2
petržlen - vňať 5,0
šošovica 13,2
fazuľa červená 20,1
fazuľa biela 19,2
hrach zelený 20,4
sója 19,4
bobkový list sušený 26,3
bazalka sušená 19,8
bazalka čerstvá 5,2
tymian sušený 18,6
Text: Zora Handzová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK