Presunúť na hlavný obsah

Začína sa dovolenková sezóna, vráťte sa z nej štíhla!

Zdravie a relax

Počas dovolenky nevieme odolať lákadlám v podobe švédskych stolov, ktoré sú plné jedál a sladkostí.

Chutne a dobre vyzerajúce potraviny zvádzajú k tomu, aby sme si už na raňajky nakladali plné taniere a deň končili večerou, na ktorej ochutnáme všetko. A po návrate z dovolenky už len smutne konštatujeme, že tie nohavice sa zase zmenšili. Poradíme vám, ako sa vyhnúť takejto situácii.

Jedlu na dovolenke dokáže odolať len máloktorá žena. Počas roka bez sladkého pečiva ku káve určite dokážete existovať, pri mori si dáte bez rozpakov k nej aj tri. Ani večeru nezačínate doma bežne predjedlom, nenaložíte si na "ochutnanie" tri, štyri hlavné jedlá, aj keď len "kúsok" a toto všetko nezakončíte syrovým tanierom a piatimi síce maličkými, ale predsa len zákuskami. A to nehovoríme o aspoň troch návštevách švédskych stolov mimo obeda, večere, ak máte zaplatený zájazd all inclusive. Po dovolenke sa nestačíte čudovať, že váha ukazuje aspoň o tri-štyri kilá viac. Vyhnúť sa dovolenkovému priberaniu však možno. A bez hladovania. Tajomstvo sa skrýva v správnom výbere jedla.

Polievky
Chutí vám hustá krémová polievka s množstvom zeleniny. Uvedomujete si však aj kopec smotany v nej? V miske si k stolu neste nezahustené zeleninové polievky a vývary.

Hlavné jedlá
Obchádzajte vyprážané mäsá, zeleninu a jedlá so smotanovými omáčkami. Nakladajte si na tanier grilované plody mora, chudé kuracie mäso na prírodný spôsob, dusené jedlá.

Prílohy
Jedzte varené zemiaky, ryžu, dusenú zeleninu, cestoviny už v menšom množstve. Hranolčeky, krokety, pečené zemiaky na masle nechajte deťom a tým, ktorí štíhlu líniu neriešia.

Šaláty
Jedzte ich veľa.  Paradajky, uhorky papriku a ďalšiu zeleninu zalejte dressingom zo soli, olivového oleja a octu. Vyhýbajte sa smotanovým dressingom, opekanej slaninke, tučným syrom. Tie na zdravý šalát nepatria. Šalát občas môžete doplniť vareným vajíčkom, vydržíte dlhšie sýta.

Syry
Tučné syry obchádzajte. Nahraďte ich nízkotučnými a odtučneným tvarohom.

Dezerty
Vyhýbajte sa koláčom s krémami, smotanou alebo šľahačkou. Vyskúšajte druhy s ovocím a želatínou. Ako maškrtu a dezert si dávajte ovocie, jogurty, light zmrzlinu alebo ovocné sorbety.

Text: Zuzana Hlavačková pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK