Presunúť na hlavný obsah

Ste "bio"?

Zdravie a relax

Podľa prieskumu agentúry GfK až 80 percent ľudí na Slovensku súhlasí s názorom, že v každej potravine sa nachádzajú nejaké druhy farbív a konzervačných látok.

Biopotraviny, ktoré sú vyrobené, pestované a balené na prírodnej báze, pozná na Slovensku až 69 percent spotrebiteľov, ale pravidelne ich nakupuje iba minimum ľudí (dve percentá populácie).

Asi pätina spotrebiteľov si biovýrobky kladie do košíka iba občas. Slovenskí konzumenti si oveľa viac ako na ,,biopôvod" potrpia na potraviny bez umelých farbív, umelých príchutí, konzervačných látok, s nízkym obsahom tukov, kalórií či karbohydrátov.

Prečo sú zdravšie
Biopotraviny sú vyrobené z bioproduktov. Pri pestovaní sa nesmú používať umelé hnojivá, škodlivé chemické postreky ani geneticky modifikované organizmy. Zvieratá musia byť chované v súlade so svojimi prirodzenými potrebami majú výbeh na pastvu a prirodzenú potravu. Nesmú dostávať rastové hormóny ani preventívne dávky antibiotík.
Pravda je, že biopotraviny sú väčšinou výživnejšie ako bežné potraviny - obsahujú viac vlákniny, minerálov, vitamínov a ďalších bioaktívnych látok.

Podľa vedcov obsahujú menej chémie - dostane sa do nich až trikrát menej pesticídov ako zvyškov po umelom hnojení ako do bežných potravinových výrobkov. Aj do biopotravín je však oficiálne povolené pridávať niektoré konzervanty a látky na zachovanie prirodzenej farby (napríklad dusitan sodný a draselný do mäsových výrobkov a rýb). Prídavných látok je v biopotravinách menej, ale celkom ich vylúčiť nemožno.

Chemické látky, ktoré škodia zdraviu, sa ale nesmú pridávať ani do bežných potravín, ktoré sa tiež prísne kontrolujú. Oproti bežným potravinám na bioprodukty platia prísnejšie reguly: je zakázané pridávať éčka, umelé konzervačné látky, plnidlá, chemické farbivá a chemické ochucovadlá, umelé aromatické látky, umelé sladidlá a vitamíny syntetického pôvodu. Pri spracovaní sa nesmie používať ožarovanie, bielenie či mikrovlnný ohrev.
Pri výrobe biopotravín teda akoby svietilo ešte niekoľko preventívnych kontroliek navyše.

Potraviny, kde výrobcovia dodržiavajú zásady ekologického pestovania, spracovania aj balenia, nesú označenie BIO. Certifikát schvaľuje Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, ktorý kontroluje celý proces od pôdy, cez osivá, použité suroviny, spôsob pestovania, priestory, až po zabalený produkt.

Prečo sú drahšie
Biovýroba je drahšia ako priemyselná veľkovýroba, lebo využíva viac ručnej práce, vyrába sa v menšom a zároveň tu platia prísnejšie podmienky na pestovanie a spracovanie. Podľa biovýrobcov však ich produkty nie sú drahé, ale "konvenčné" potraviny sú umelo lacné. "Konvenční výrobcovia tlačia cenu, aby predali čo najviac, ale na úkor kvality. Mnohé potraviny sú riedené, dofarbované, aromatizované lacnou chémiou.

Keby sme nakupovali menšie množstvá jedál, mohli by sme jesť takmer všetko v biokvalite, a to za rovnakú sumu ako dávame za kupovanie veľkých, extra výhodných balení," tvrdia. Biopotraviny však nie sú len pre vegetariánov. Bio môže byť aj mäso, saláma, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, maslo, zelenina, cestoviny. Existuje dokonca aj biokečup, biočipsy, biopivo, biovíno a biočokoláda.
Známka "bio" nehovorí nič o druhu potravy, ale o spôsobe jej pestovania či chovu a spracovania.

"Byť bio" teda neznamená automaticky "žiť zdravšie" - prejedať sa možno aj biomäsom. Odborníci radia ako najlepšiu cestu k zdraviu stravu vyváženú a k nej dostatok pohybu.

5 dôvodov, prečo sú biopotraviny zdravšie
1. majú vyšší obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov

2. majú vyšší obsah vlákniny

3. majú vyšší obsah stopových prvkov (selén, zinok)

4. obsahujú menej toxických a rakovinotvorných látok

5. neobsahujú geneticky modifikované organizmy

Text: Zora Handzová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK