Presunúť na hlavný obsah

Zdravé varenie na pare

Zdravie a relax

Parný hrniec a to je čo? Azda kuchta? Takto reagujú niektoré slovenské gazdinky, ktoré nemajú skúsenosti s prípravou jedál "v paráku".

Je to ideálny spôsob varenia najmä pre tých, ktorí by z rôznych dôvodov mali obmedzovať prísun tukov i kalórií v potrave. Príprava jedál na pare je navyše veľmi zdravá, v zelenine pripravenej v parnom hrnci sa napríklad zachová o polovicu väčšie množstvo vitamínov a minerálnych látok v porovnaní so štandardným varením vo vode alebo dusením. Pritom ostane chrumkavá, zároveň šťavnatá a nebude mať mdlú chuť.

V parnom hrnci môžete pariť všetky druhy potravín - okrem zeleniny vrátane zemiakov, parených buchiet či knedlí aj mäso, ryby, vajíčka, ryžu, kuskus. K parnému hrncu dobrej značky býva pribalená aj brožúra s receptami. Výhoda parného hrnca spočíva aj v tom, že naň nemusíte nijako extra dohliadať. Jednoducho nastavíte časovač a zvonček vám oznámi, kedy je váš pokrm pripravený na jedenie. Nehrozí žiadne riziko pripálenia.

"Pri jedlách pripravovaných na pare máte istotu, že sa vám nezničia," potvrdzuje aj známy kuchár Jaroslav Ertl, majster Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií. "Výborne sa paria napríklad ryby, pri nich to, že sa budú trochu rozpadávať - napríklad losos - vôbec neprekáža. Ak niekomu chýba mastná chuť, môže si jedlo takzvane preleštiť. Znamená to potrieť ho po uparení s pomocou štetca olivovým olejom alebo bylinkovým maslom.
Bude také chutné, ako keby ste ho pripravili na platni.

Upariť sa dajú dokonca aj stejky, len budú farebne trochu iné." Niektoré parné hrnce obsahujú aj špeciálnu komôrku pre prísady (flavour booster), do ktorej sa len vložia obľúbené byliny a koreniny a para už dielo dokončí. Teplo pary totiž uvoľní lahodné vône a tie dôkladne preniknú jedlom.

Výrobcovia na uľahčenie parenia a pre technické antitalenty vybavili svoje výrobky širokou škálou nastavení času prípravy. Po jeho uplynutí sa automaticky prívod pary vypne. Stačí len stlačiť gombík s príslušným obrázkom (ryba, vajcia, zelenina, hydina...). Táto funkcia pomôže aj pri varení viacerých druhov jedál naraz, pretože parné hrnce mávajú viacero poschodí, a tak pripravujete zároveň lososa, kuracie prsia i kuskus bez toho, aby ste poplietli čas prípravy. "Vzniká otázka, či sa takto chute nezmiešajú, ale ak budete ochutnávať kuracie prsia, zistíte, že nepáchnu po lososovi, skôr bude prevládať vôňa byliniek.

Ryby budete pariť 15 minút, zeleninu 20, zemiaky 25 minút, kuracie mäso pol hodiny a ryžu 40 minút," vysvetľuje odborník. Len nezabudnite vždy zásobník doplniť vodou, dá sa to urobiť aj počas samotnej prípravy jedla a potrebu jej doplnenia signalizuje indikátor.

Ertl dáva aj tip na prípravu zdravšieho variantu hrianok: "Neopekajte ich na oleji v panvici, kde príliš nasiaknu mastnotou. Radšej ich opečte v hriankovači a na záver pokvapkajte olejom." Misky prakticky vymysleného parného hrnca sa dajú do seba navyše úsporne naskladať, aby zaberali v kuchynskej skrinke čo najmenej miesta. Jednotlivé súčasti parného hrnca možno umývať aj v umývačke riadu. Naučte sa používať "parák" a pred známymi sa môžete "naparovať", ako zdravo doma varíte!

Text: Bianka Stuppacherová pre Pravdu
Foto: PHILIPS