Ryby alebo dokonca pôst - majú miesto v detskom jedálničku?
Sú ryby rovnako zdravé a zdraviu prospešné pre deti, ako pre dospelých? Možeme deti zapojiť do našich pôstnych dní? Odpovede nájdete v článku...
Ryby v jedálnom lístku detí môžu znížiť riziko ekzémov
"Hlavným zistením je, že užitočné je najmä včasné zaradenie rýb do jedálneho lístka detí," uviedol Alm a jeho kolektív v britskom lekárskom časopise British Medical Journal. "Nezáleží na množstve ani druhu rýb. Myslíme si, že dôležité je najmä obdobie, kedy sa ryby začnú konzumovať."
Švédski vedci sa zapojili do dlhodobej štúdie, v rámci ktorej sledovali zdravotný stav 17-tisíc detí.
Pôst sa deťom neodporúča
Stravovanie detí sa v otázke pôstnych dní v porovnaní s dospelou populáciou podľa odborníkov na výživu zásadne líši. Pôstne dni sa odporúčajú dospelým po zimnom a fašiangovom období, keď je strava výdatnejšia, mastnejšia, príjem ochranných živín z ovocia a zeleniny nižší. Deťom sa však nijaký drastický pôst, dlhšie ani miernejšie pôstne obdobie neodporúčajú. Mohlo by to viesť od vyššej únavy, zníženej pozornosti v škole až k vážnejším zdravotným komplikáciám.
Treba uprednostniť zdravé, pestré stravovanie, ktoré nevyžaduje nijaké postenie sa.
Ovocie a zelenina – ako na to
1. Zeleninu a ovocie je najlepšie jesť čerstvé a chrumkavé. Tepelným spracovaním (sterilizáciou a varením) sa strácajú cenné vitamíny a antioxidanty aj niektoré dôležité minerály.
2. Z jabĺčok, hrušiek, rajčín (a ďalších druhov ovocia a zeleniny, ktoré majú tenkú šupu) šupku pred jedením neodstraňujte. Je cenným zdrojom vlákniny a vitamínov.
3. Zeleninu pripravujte na pare. Je to najšetrnejší spôsob tepelnej úpravy. Zelenina si tak zachová najväčšie množstvo vitamínov. Zelenina pripravená na pare má viac farby, vône a výraznejšiu chuť.
4. Zeleninu ani ovocie nevyprážajte. Vyprážaná zelenina či ovocie majú vysokú nevyužiteľnú energiu (trojobal – múka, vajce, strúhanka), navyše pri vyprážaní vznikajú prepálením tukov karcinogénne látky.
5. Sterilizovanú zeleninu jedzte len s mierou. Pri jej príprave sa používa väčšie množstvo soli a dochucovadiel, ktoré zaťažujú obličky a zvyšujú krvný tlak.
6. Čerstvé ovocie a zelenina majú najvyšší obsah nutričných látok. Pretože ovocie a zelenina nezostanú dlho čerstvé, často ich sterilizujeme, sušíme alebo zmrazujeme. Najšetrnejším spôsobom spracovania zeleniny alebo ovocia z hľadiska zachovania živín je zmrazovanie.
Text: www.zdrava5.sk, -bs- upravené pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK