S dieťaťom do reštaurácie? Žiadny problém!
V čase dovoleniek často obedujeme či večeriame v reštaurácii. Lenže vziať so sebou medzi ľudí a ku stolu dieťa, ktoré neobsedí, v jedle sa len vŕta a vidličkou alebo kúskami kečupových špagiet ohrozuje hostí pri susedných stoloch je trocha problém.
Ak si chcete návštevu reštaurácie spolu s dieťaťom užiť bez stresu, nezaškodí poznať pár dobrých trikov.
Kam ísť
Na úspechu celej akcie sa výrazne podieľa už to, akú reštauráciu vyberiete. Ak idete s dieťaťom do reštaurácie prvý raz, nečakajte, že to bude to isté ako romantická večera vo dvojici. Vyberajte preto podnik, ktorý vyhovuje dieťaťu a vy máte pokoj.
Namiesto luxusne upravených stolov stačí čisté a hygienické prostredie, ale priateľské deťom: nie sklenené poháre na stopke, perzský koberec a látkové stoličky v historickom štýle (na nich sa skvele vyníma kečup či rajčinová polievka...), ale detské stoličky, ešte lepšie celý detský kútik, čo najmenej rozbitných vecí a hlavne personál, ktorý má pochopenie.
Dôležitý je aj dostatočný priestor - ideálne je, ak máte s dieťaťom kam vyjsť aj počas jedla - keď sa rozplače, alebo ak mu je už dlhá chvíľa. Nechať dieťa pobehovať pomedzi stoly nemusí byť iným hosťom po chuti, najmä ak dieťa sťahuje obrus, alebo ak sa chce v reštaurácii hrať na skrývačku alebo na naháňačku.
Čo si vziať
Niektoré reštaurácie pamätajú na deti nielen ponukou detských porcií, ale aj detských príborov a tanierov. S menším príborom sa deťom narába lepšie a z veselého farebného a pritom nerozbitného taniera im aj lepšie chutí. Nerozpakujte sa vziať detský príbor alebo detský tanier so sebou a požiadať, aby dieťaťu jedno naservírovali naň - v jedle deti majú rady to, čo poznajú a nebudú sa v neznámom prostredí cítiť tak cudzo.
Aby ste dieťa nemuseli stále napomínať, nech sa nezašpiní, vezmite mu so sebou náhradné oblečenie - jedno letné tričko a jedny kraťasy nezaberú toľko miesta a z nehody sa nestane tragédia (prezliekať sa radíme až na záver, ak je to možné). Aj do reštaurácie je dobré pribaliť vlhké obrúsky na utieranie tváre a rúk - v každej slušnej reštaurácii síce obrúsky sú, ale je ich dosť pre vaše dieťa?
V reštaurácii, samozrejme, musíte rátať s tým, že na jedlo, ktoré si objednáte, budete chvíľu čakať. Tá chvíľa však môže byť pre vaše dieťa nekonečná, ak mu ju nevyplníte nejakou zaujímavou činnosťou. Pokojne sa čašníka opýtajte, ako dlho trvá príprava jedla a môžete sa zatiaľ trocha prejsť, poobzerať si spolu vybavenie reštaurácie ale tak, aby ste tým nerušili iných hostí. Pri jedle už treba sedieť, nenechajte dieťa voľne pobehovať. Nejde len o neslušnosť voči iným hosťom, ale aj o bezpečnosť vášho dieťaťa.
Ak rátate aj s kávou či dezertom na záver obeda, vezmite dieťaťu so sebou aj jeho obľúbenú hračku alebo blok na kreslenie s ceruzkami. Majte však na pamäti, že pobyt na jednom mieste a s obmedzenou možnosťou pohybu je pre každé dieťa utrpením, preto čas strávený v reštaurácii netreba zbytočne predlžovať.
Čo si objednať
Nevnucujte deťom svoj výber, ale môžete im poradiť, vysvetliť názvy a predstaviť jedlá, ktoré nepoznajú. Deti sú v jedle vyberavé - ale často chcú jesť len to, čo poznajú z domu. Nech vás preto nerozladí, že pri mori si namiesto jeho darov objednajú hranolky s kečupom alebo pizzu. Radšej im ponúknite ochutnať niečo exotické v malej dávke zo svojej porcie.
Ak máte na dovolenke objednaný hotel so švédskymi stolmi, s najväčšou pravdepodobnosťou budú jesť celých desať dní to isté. Nechajte ich, možno je toho nového na nich priveľa.
Niektoré deti sa v reštaurácii vôbec nedokážu najesť - nevedia si vybrať, nevedia sa sústrediť, neposedia. Na veľmi živé deti platí jeden trik: ak si chcete v reštaurácii aspoň chvíľu posedieť, skúste dať deťom najesť niečo, čo poznajú, ešte vopred. V reštaurácii im potom môžete objednať len zmrzlinový pohár, nad ktorým určite nebudú ohŕňať nosom.
Lekcia slušnosti
Reštaurácia je jedným z miest, kde sa rodičia za svoje deti často hanbia. Nebehaj! Nekrič! Seď rovno! Nerozprávaj s plnými ústami! Neseď ako v krčme! Nemliaskaj! Ako to držíš ten príbor?! Pozri, aký si špinavý - nevieš dávať pozor?! Po takejto lekcii slušnosti v prudkom príboji by stratil náladu aj chuť do jedla asi každý. Háčik je však v tom, že to, čo sa doma robiť môže, v reštaurácii sa odrazu nesmie (podopierať si hlavu, kopať sa pod stolom, kričať alebo vypľúvať jedlo do taniera). Keď mu iné tolerujete doma a iné medzi ľuďmi, dieťa v tom má odrazu zmätok.
Lepšie než vychovávať dieťa až na mieste je ozrejmiť si zásady slušného správania sa v reštaurácii vopred. Stačí však vymenovať len pár vecí, ktoré sú v reštaurácii zakázané - na tých musíme trvať.
V prvom rade platí zákaz ohrozovať iných hostí a personál - to deťom treba preložiť ako zákaz behať, zákaz biť sa a zákaz kričať a vydávať hlasné zvuky. Všetko ostatné sa pri troche snahy dá zniesť, to len rodičia túžia v reštaurácii predvádzať iné, dokonalé dieťa.
Lepšie ako tresty či rodičovský hnev funguje aj tu pozitívna motivácia: kto bude jesť pekne, dostane na záver zmrzlinu. Alebo ak ukážete, že ste už dosť veľkí a môžete ísť do reštaurácie, tak už ste dosť veľkí aj na vodné bicykle (na dvojitú zmrzlinu, na ďaleký výlet do ZOO).
Na deti povzbudivo pôsobí každá pochvala, ak im poviete, že si pred jedlom pekne umyli ruky, alebo že ste na ne pyšní, ako pekne zjedli polievku, budú sa cítiť oveľa lepšie.
Malá nehoda
Obliaty obrus alebo zemiak na dlážke nie je životná tragédia, ale treba na to reagovať. Ak sa to stalo náhodou, dieťa treba upokojiť a privolať čašníka, aby dal veci do poriadku. Ak je pohár privysoký, požiadajte radšej o nižší pohár pre dieťa. Ak jedlo dieťaťu pri krájaní "cestuje po tanieri" aj z taniera von, môžete mu ho pokrájať radšej vy alebo požiadajte, aby detskú porciu preložili na väčší tanier.
Lepšie než výčitky a hnev je otázka: taký špinavý obrus už nie je taký pekný, však? Asi sa ti lepšie sedelo za tým čistým obrusom? Tak treba dať pohár ďalej od kraja stola, aby sa nevylial. Ak za to môže nevychované správanie vášho dieťaťa, je na mieste hneď a jednoducho vyčíňanie zastaviť: toto robiť nesmieš!
Neoplatí sa však vyhrážať sa tým, čo nemôžete splniť - napríklad ak sa nebudeš správať slušne, pôjdeme preč! - iba ak by ste boli ochotní okamžite vstať a odísť od nedojedeného obeda...
Nezabúdajte, že pravidlá slušnosti platia aj pre dospelých. Napríklad, pri stole sa nemá telefonovať a v spoločnosti (ani v spoločnosti vlastných detí!) sa nemá hovoriť o témach, ktoré ostatných nezaujímajú.
Viete, že:
1. obrúsky a špáradlá používali pri jedle už starí Egypťania a Rimania - špáradlá boli vyrobené z vtáčieho brka
2. obrus sa na stôl s jedlom začal klásť až od 15. storočia
3. stolovanie s príborom ako ho poznáme dnes - teda v základnom zložení nôž, vidlička a lyžica - poznáme od 17. storočia
4. do reštaurácie má vchádzať prvý muž, za ním deti a žena, pri odchode naopak
5. najdôležitejšia v kultúre stolovania je hygiena: pred jedlom si treba umyť ruky (aspoň vopred zistíte, kde je toaleta), ak príbor počas jedla spadne na zem, treba požiadať o čistý
6. do polievky sa nefúka a šťava z kompótov a šalátov sa nepije
Text: Zora Handzová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK