Cítite smäd? Pijete neskoro
Naše telo obsahuje najväčší podiel vody v krvi, vyše 90 percent, dodržiavanie pitného režimu, žiaľ, "v krvi" mnohí nemajú.
Človek by mal do dvanástej napoludnie vypiť liter tekutín, ale ešte stále viacerí začínajú svoj deň šálkou kávy s odvodňujúcim účinkom a do obedňajšej prestávky následne nevypijú ani kvapku. Tekutiny však treba priebežne prijímať po celý deň.
Viete, že vo chvíli, keď už pociťujeme smäd, chýbajú nášmu telu približne dva decilitre tekutín? Pocit smädu je už vlastne varovný signál, ktorý organizmus vysiela až v okamihu narušenej rovnováhy nášho vnútorného prostredia. Odborníci sa zhodnú na tom, že tekutiny je lepšie prijímať počas dňa pravidelne a v malých dávkach, ako vypiť veľké množstvo naraz. V takom prípade sa totiž veľká časť nevyužitej tekutiny zbytočne vylúči močom.
Dôležité je dostatočne sa napiť najmä ráno, pretože v noci tekutiny neprijímame, ale obličky vo vodorovnej polohe sa dobre prekrvujú a vytvorí sa pomerne veľké množstvo moču, ktorý ráno vylúčime. Denný metabolizmus ideálne naštartuje tekutina, ktorá sa čo najväčšmi podobá zložením a obsahom solí vnútornému prostrediu ľudského tela. MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave napríklad odporúča deň začať vypitím pol litra vlažnej vody. Podľa neho by sme tekutiny mali vo všeobecnosti prijímať pomedzi hlavné jedlá a nepiť výlučne vtedy, keď sme smädní. "Nespoliehajte sa na smäd. Pocit smädu vzniká až pri značnom nedostatku vody v tele. To, že piť treba až vtedy, keď je človek vyslovene smädný, je jedným z rozšírených omylov," dodáva aj doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Pitný režim nie je módny trend
Pitný režim, teda udržiavanie dostatočného množstva tekutín a minerálov v organizme, nie je "módny trend", ale snaha o zachovanie zdravia. Mierny, ale chronický nedostatok tekutín často ani nepociťujeme, môže byť však príčinou vážnych zdravotných porúch. Následkom nedostatočného príjmu tekutín bývajú problémy ako zápcha, obličkové kamene, zahusťovanie krvi so zvýšeným rizikom trombózy a embólie. V extrémnych prípadoch má nedostatočný príjem tekutín za následok obmedzenie jeho výdaja. Znamená to, že človek menej močí, a tým sa znižuje jeho schopnosť vylučovať škodlivé látky z tela, stúpa riziko tvorby močových kameňov a zhoršujú sa aj prípadné reumatické ťažkosti. Znižuje sa krvný tlak a zásobovanie mozgu kyslíkom, čo má za následok zhoršené vnímanie, únavu, podráždenosť. Tvorí sa menej potu, čo spôsobuje nedostatočné ochladzovanie tela a môže vzniknúť úpal.
Pitný režim sa riadi konštitúciou človeka, vekom, aktivitou organizmu a tiež okolitým prostredím. Potreba tekutín sa zvyšuje pri záťaži (či už pohybovej aktivite, pracovnej záťaži, zvýšenej teplote prostredia, pri zvýšenom výskyte stresov), pri znečistení vonkajšieho aj vnútorného prostredia. Na udržanie dostatočného množstva tekutín a minerálov v organizme by sme mali denne vypiť 2 - 4 decilitre tekutín na 10 kg telesnej hmotnosti. Čiže dieťa by malo vypiť vo forme nápojov v závislosti od veku 1 - 2 litre tekutín denne, dospelý 1,5 - 2,5 litra.
Ľadový nápoj počas horúčav - voda na rozpálenej peci
Najprirodzenejším nápojom pre človeka je kvalitná pitná voda. Hoci aj tá z vodovodu. Dávka chlóru v nej je jedna kvapka na tisíc litrov, ak ho však vo vode aj napriek tomu cítime, nechajme napustenú vodu v pohári chvíľu odstáť alebo pridajme zopár kvapiek citróna. Na každodennú konzumáciu pre všetky osoby bez rozlíšenia veku a zdravotného stavu sú vhodné aj pramenisté vody. Prírodné minerálne vody s vyšším obsahom minerálnych látok môžu byť užitočným doplnkom v skladbe tekutín, ale odporúča sa ich obmedzený príjem - tretina až polovica litra denne. Okrem toho môžeme využívať aj široký sortiment iných druhov nápojov: bylinné a ovocné čaje, ovocné či zeleninové šťavy, nektáre a pod. Bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších biologicky cenných látok sú neprisládzané a chemické neošetrené ovocné a zeleninové šťavy. Pri sklonoch k nadváhe a obezite sa odporúča šťavy a džúsy riediť vodou na zníženie ich energetickej hodnoty.
V horúcich dňoch mnohých lákajú ľadové nápoje. Nielenže spôsobujú bolesti hrdla a známe letné angíny, ale v našom tele sa správajú ako voda na rozpálenej peci – zasyčia a zmiznú. Ostávame smädní. Vlažné nápoje osviežia viac aj sa lepšie vstrebávajú do krvného obehu.
Prečo je pitný režim dôležitý
• Nespoliehajte sa na smäd. Jedným z rozšírených omylov je, že piť treba až vtedy, keď je človek smädný. Pocit smädu vzniká až pri značnom nedostatku vody v organizme.
• Pamätajte na to, že u malých detí a starších ľudí môže pocit smädu úplne chýbať, preto im treba nápoje aktívne ponúkať v pravidelných intervaloch.
• Farba moču je jednoduchým indikátorom správneho pitného režimu. Moč by mal byť svetlý až bezfarebný. Tmavý moč je signálom nedostatku vody.
• Vhodnou voľbou nápoja dodáme organizmu pri fyzickej a psychickej záťaži nielen vodu, ale aj potrebné množstvo energie, vitamínov, stopových prvkov, a tým mu pomôžeme odstrániť únavu, prekonať stres a obnoviť optimálnu kondíciu.
• Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy sú nielen chutným a zdraviu prospešným nápojom, ale aj súčasťou zdravej výživy. Môžu sa piť aj pred jedlom a nahradiť jednu porciu ovocia či zeleniny denne.
• Najprirodzenejším nápojom pre človeka je kvalitná pitná voda.
(Zdroj: brožúra Prečo je pitný režim dôležitý)
Čo by mal človek piť
Vhodné: voda, minerálne vody s nízkym obsahom sodíka, bylinkové čaje, voda s výťažkom vňatí, listov, bylín, 100 % ovocné a zeleninové šťavy (riedime si ich sami)
Menej vhodné: ostatné minerálne vody, čierny čaj, voda so sirupom, ovocné nektáre (sú už zriedené a dosladené cukrom)
Nevhodné: farbené a aromatizované sladené nealko nápoje
(Zdroj: www.akv.sk)
Text: Bianka Stuppacherová pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK