Zmrzlina pre ľudí, čo zle trávia mliečny cukor
Na Slovensku trpí asi 20 % populácie intoleranciou laktózy, nestráviteľnosťou mliečneho cukru.
Aj po zjedení zmrzliny viacerých - v závislosti od individuálnej miery tolerancie - čaká nadúvanie, bolesti brucha či hnačky. "Ľudia postihnutí intoleranciou laktózy by mali vyhľadávať zmrzliny a nanuky, ktoré obsahujú namiesto živočíšnych tukov rastlinné," odporúča Rastislav Stolárik, predseda združenia Intolerancia laktózy. Keďže neexistuje nariadenie uvádzať na etikete výrobku, že obsahuje laktózu, môže byť uvedená pod pojmami mlieko, srvátka či smotana. Niektoré nanuky sú však marketingovo označené ako "s rastlinným tukom". Platí, že ak je výrobok naozaj rastlinného pôvodu a laktóza sa doň umelo nepridala, nemôže sa tam nachádzať. Preto sú nanuky či zmrzliny z rastlinného tuku vhodnejšie pre ľudí, ktorí zle trávia mliečny cukor.
Text: -bs- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK