Ženské problémy a depresie? Dajte prednosť bylinkám
"Lieky by mali byť až tou poslednou možnosťou," tvrdí fytoterapeutka Martina Rakúzová.
"Ľudia by asi len ťažko uverili, čo všetko a ako sa dá ovplyvniť stravou. Nie je na škodu sa v tom vyznať," hovorí Rakúzová.
Ženy sú v neustálom zajatí chemických reakcií v tele, ale podľa skúsenej botaničky nie je nutné byť preto aj v zajatí liekov. Na bolesti prsníkov (najmä pri PMS alebo menopauze) odporúča pupalkový olej, ktorý zo skúsenosti považuje za zázračný liek. Pri menštruačných kŕčoch údajne výborne zaberá aj zázvorový čaj a rovnako pomôže aj pri tráviacich ťažkostiach. Horčík je zasa podľa lekárky nevyhnutný pri akýchkoľvek kŕčoch ktorýchkoľvek svalov – od tricepsu, cez zápchové hrubé črevo až po srdce.
Aj s potravinami opatrne
Treba však vedieť, ktoré zložky potravy naozaj pomáhajú a ktoré skôr škodia. "Znie to neuveriteľne, ale také mlieko jednak zahlieňuje a aj jeho kvalita je kyslá a nie zásaditá. Náš organizmus má byť skôr zásaditý a pokiaľ pijeme veľa mlieka, je to signál pre telo, že má uvoľniť vápnik, ktorý je uskladnený v kostiach. Takže paradoxne, hoci mlieko je bohaté na vápnik, svojou aciditiou spôsobuje zvýšený risk vzniku osteoporózy, náchylnosť k nižšej imunite, občas ku kožným alergiám, cystám a podobne. Sú ľudia, ktorí môžu konzumovať mlieko beztrestne, pričom záleží aj na type krvnej skupiny, ale hneď ako sa objaví niektorý zo spomínaných problémov, treba znížiť konzumáciu mliečnych výrobkov. Výnimkou sú biele jogurty," vraví odborníčka.
Na nervy horkú čokoládu
"Každopádne, pred aj počas menopauzy je veľmi dobre jesť veľa jedál bohatých na vápnik, silicu, vitamín K, horčík a vitamín D. To znamená zeleninu s tmavozelenými listami, morské ryby, mandle, pivovarské droždie, melasu, brokolicu, kapustu, ľanové semienka, piť bylinkové čaje z púpavy, žihľavy, fenikla, malinového lístia, mäty," odporúča Martina Rakúzová. Počas "svojich dní", ale často aj v iných obdobiach bývame málo odolné voči stresu a keďže všeobecný problém je, že sa nevieme ventilovať (alebo nemáme kedy), trápi nás podráždenosť, nervozita, napätie, depresie. Tu odporúča lekárka tiež zabudnúť na lieky a radšej siahnuť po ľubovníku, medovke, hlohu, lipe. Zhoršiť náladu môže veľa cukru a bielej múky. Ak sú chute na sladké, tak vraj je najlepšie sušené ovocie, alebo dobrá kvalitná horká čokoláda. Cukor totiž spôsobuje hyperaktivitu u detí, zníženú koncentráciu, nervozitu, popudlivosť, zníženú imunitu, počas menopauzy viac návalov horúčosti a milión iných radostí.
Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK