Presunúť na hlavný obsah

Intolerancia laktózy? Jedzte čokoládu!

Zdravie a relax

Čo možno neviete o pozitívnych účinkoch čokolády

Čokoláda pri intolerancii laktózy

Najmä mliečna a biela čokoláda dosládzaná mliečnym cukrom môže byť problémom pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy, čiže nestráviteľnosťou mliečneho cukru. Tu je riešením jedine užívanie enzýmu laktáza vo forme doplnku výživy. "V princípe však platí, že čokoláda s vysokým obsahom prášku z pomletých kávových zŕn, teda tmavá, horká čokoláda, nepredstavuje riziko," hovorí Rastislav Stolárik, predseda združenia Intolerancia laktózy. Vysokopercentné, kvalitné tmavé čokolády sú teda obyčajne bez rizika. "Samozrejme, v malých množstvách nemusí ani mliečna čokoláda spôsobiť problémy, závisí to od individuálnej miery tolerancie."

Text: Bianka Stuppacherová pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK